BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Напредва ремонтът на площад „Свободата“ и пешеходната улица „Васил Левски“ /снимки/

Напредва изпълнението на проекта „Основен ремонт на пл. „Свободата” и пешеходна улица „В. Левски” /от пл. „Свободата” до пл. „Ст. Стамболов/”. Той е разработен от Проектантско бюро „ПРОконсулт” – Плевен, с управител арх. Красимир Попов, припомнят от Община Плевен. „ПРОконсулт” е автор и на проекта за реконструкция на централния площад „Възраждане”, което гарантира, че новата разработка ще хармонира с вече ремонтираните централна част от Мавзолея „Св. Георги Победоносец” до пл. „Свободата” и пл. „Ст. Стамболов”. По този начин ще бъде допълнен и надграден проектът „Обновяване и модернизация на физическата среда чрез реконструкция на централната пешеходна зона на гр. Плевен”, изпълнен с европейски средства.
Общата площ в обхвата на реконструкцията на частта от ул. „В. Левски” е 12 206 кв. м. От тях настилки ще бъдат положени на 11 822 кв. м, или 96.8 %. Общата площ озеленяване /проекция на короните/ е 20.4 %, или 2427 кв. м. Към съществуващите на територията 30 дървета ще бъдат засадени нови кубични и кълбести дървета – 26 бр., и нови дървета І-ва и ІІ-ра величина – 38 бр. В началото на ремонта са отрязани само две дървета поради крайно лошото им състояние. Една от първите стъпки при реконструкцията е подмяната на подземните комуникации от „Топлофикация” и ВиК.
За настилките се използват същите материали като вложените на пл. „Възраждане” и пл. „Ст. Стамболов” – вибропресовани бетонови павета с изключителна здравина, които ще заменят досегашните клинкерни плочи. При ширина на улицата 16 метра за летни градини на заведения ще бъдат отделени не повече от 4 метра от двете страни, останалото пространство е за пешеходния поток. Проектът предвижда нова отводнителна система. Ще бъдат монтирани нови паркови осветителни тела LED с бяла светлина.
С ремонта ще бъде осигурена достъпна среда за хора с увреждания. За гражданите с увредено зрение са проектирани тактилни ивици с ширина 80 см в контрастни цветове, предвидени са също специални пейки на разстояние до 50 м една от друга.
За изпълнител на обекта след проведена обществена поръчка е избрана фирма „Запрянови 03” ООД – Асеновград. Общата стойност на дейностите възлиза на 3 409 860 лв. с ДДС. По-голямата част от тях са осигурени чрез поемане от Община Плевен на дългосрочен кредит от „Регионален фонд за градско развитие” АД – Мениджър на финансов инструмент „Фонд за градско развитие за Северна България” /ФГР Север/, част от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, и Експресбанк АД – съфинансираща институция. Община Плевен има собствено участие в размер на близо 500 000 лв.
Срокът за осъществяване на реконструкцията е краят на месец септември.
Снимки: Община Плевен/ FB

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!