BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 4300 са отпуснатите безплатни е-винетки чрез социалните дирекции в област Плевен

4392 са отпуснатите вече е-винтеки на хора с намалена трудоспособност в област Плевен чрез социалните дирекции. Това показват последните данни на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен. От началото на годината до 20 януари са приети 4623 заявления-декларации за електронни винетки. Откази са направени за 15 заявления.

Ще припомним, че съгласно разпоредбите на Наредба №Н-19 от 02.12.2008 г., право на освобождаване от заплащане на винетна такса имат лицата с 50 и над 50% намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Тези групи хора имат право на освобождаване от заплащане на една годишна винетна такса, за един собствен автомобил или такъв на съпруг или съпруга, с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 160 к. с. Годишната електронна винетка е с валидност за срок от една година, считано от датата на издаването й.

Лицата, които имат право на безплатна винетка, трябва да подадат заявление-декларация в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес.

Към заявление-декларацията се прилага единствено копие от пълномощното в случаите на подаване чрез упълномощено лице. Не се изисква прилагането на копие от застрахователната полица за сключена застраховка „Гражданска отговорност“, свидетелство за регистрация на моторното превозно средство или експертните решения на ТЕЛК или НЕЛК.

Проверка на декларираните от лицата данни за тези документи се извършва по служебен път.

Дирекциите „Социално подпомагане“ обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

За улеснение на гражданите е осигурена възможност за проверка на валидността на издадените електронни винетки след упражняване правото по реда на Наредбата, която проверка се осъществява на сайта на Агенция за социално подпомагане в меню „Проверка за издадена електронна винетка“.

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!