BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 250 са излекуваните от Ковид-19 В областта

Снимка – Пресцентър на Областна администрация Плевен

По инициатива на областния управител Мирослав Петров днес се проведе работно заседание в редуциран състав на областния оперативен щаб. На територията на област Плевен няма проблем с легловата база, предвидена за лечение на болни с коронавирус инфекция, стана ясно от изказването на заместник-директора на РЗИ – Плевен д-р Илиян Минчев.

От общо 135 легла с допълнителна опция за увеличаване на броя до 170 към днешна дата заети са само три. В област Плевен няма случаи на тежко протичане на заболяването. 43 са заразените с коронавирус, 439 са карантинираните, починалите са 6, а общият брой на излекуваните надхвърля 250 човека, информира д-р Илиян Минчев. Той допълни, че са взети 80 проби от контактните на последните позитивни случаи в Гулянци и Плевен и резултатите се очакват да излязат късно тази вечер или утре. След свалянето на КППТ-та в Буковлък няма нови случаи на заразени с коронавирус там, допълни д-р Минчев. Той информира още, че от РЗИ- Плевен продължават да дават дежурства на ферибота Никопол-Турну Магуреле.

Организацията на работа в УМАБЛ – Плевен във връзка с COVID е на високо ниво с фокус върху здравето и безопасността както на пациентите, така и на медицинския персонал. В момента в болницата се лекуват трима пациенти с коронавирусна инфекция, информира директорът на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” доц. Цветан Луканов.

По време на срещата бе коментирана и темата за финансовото обезпечение на PCR лабораторията в Плевен. По информация на ректора на МУ – Плевен проф. Славчо Томов себестойността на една проба е между 74 и 80 лв. От началото на нейното функциониране са направени 6562 проби като най-голям дял от тях са изпратени от РЗИ и УМБАЛ „Д-р Георги Странски”- Плевен.

Обхванали сме целия спектър от възможности за тестване”, увери проф. Славчо Томов.

Областният управител Мирослав Петров бе категоричен, че ще направи всичко възможно, в рамките на своите правомощия, да съдейства за осигуряването на финансиране за работата на лабораторията.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!