BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министърът Каракачанов: Възстановяването на ВВВУ е изправяне на една несправедливост и връщане на традиция

dav

Възстановяването на Военновъздушното училище е изправяне на една несправедливост и връщане на една традиция. Това каза днес, 20 януари, министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на тържествената церемония за откриването на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. „В своята дълга 1400-годишна история тук, на Балканите, България е имала различни съюзници и различни приоритети. Но Българската армия е имала едно единствено предназначение: да защитава териториалната цялост на страната от външни врагове и да осъществява нейните национални идеали. Това е основната задача на Българска армия и днес“, посочи още той.

Към курсантите във възстановеното Висше военновъздушно училище той се обърна с думите: „Българската авиация има славни и велики традиции. Няма нужда тепърва да се търси чужд опит и да се копират чужди кумири. В историята на нашата авиация има достатъчно офицери, които могат да бъдат вашият пример за подражание.“
Официалното откриване на най-новото Висше военно училище уважиха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев, председателят на комисията по отбрана Константин Попов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, народни представители, висши военни, представители на държавната и местната власт, членове на авиационната общественост и ветерани.

Бойното знаме на Висшето военновъздушно училище бе връчено от министър Красимир Каракачанов. Отслужен бе и тържествен водосвет от свещеници от плевенската епархия.

Вярвам, че възстановяването на Висшето военновъздушно училище ще отговори на обществените очаквания и ще способства за възвръщане на високия престиж на кадрите на Военновъздушните сили. Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев в приветствието си. Той подчерта значението на личния състав, който ще ръководи процесите по развитие на вида въоръжени сили, ще управлява новата техника и ще отговаря за нейната поддръжка в следващите години.

Пътят е труден и изисква възстановяване на инфраструктурата, разкриване на атрактивни специалности, откриване на Професионален сержантски колеж, създаване на иновативни центрове за изследователска дейност, подготовка за обучение и експлоатация на новия самолет F-16, привличане на български и чуждестранни инвеститори и студенти. Резултатът – готовност за равноправно участие в интегрираното обучение на кадри за ВВС и гражданската авиация на страните-членки на НАТО. Това каза в приветствието си началникът на ВВВУ бригаден генерал Юлиан Радойски.

Информация: Министерство на отбраната, Пресцентър

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!