BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мартин Митев дари архивна снимка на Окръжния съвет от времето на кмета Миндиликов

Архивна снимка, запечатала състава на Плевенския окръжен съвет, мандат 1926 – 1930 година, когато кмет на Плевен е Иван Миндиликов, дари днес на Регионалния историческия музей /РИМ/ председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев. От името на музея снимката прие Димитър Петров – заместник директор на РИМ – Плевен. 

„Получих тази снимка от наш съгражданин, който е попаднал на нея случайно. Този човек има отношение към историята, има и мисленето на общественик. При срещата ни сподели, че когато намерил фотоса, веднага преценил, че мястото на този архив не е в дома му, а някъде, където достъп до него един ден да имат поколенията. Свърза се с нас и сподели желанието си да подари снимката на Общинския съвет, за което съм му благодарен“, сподели Мартин Митев. И допълни: „След като получихме снимката прецених, че нейното място не е в архивите на Общинския съвет, а в архива на града ни. Затова реших да я предоставя за съхранение във фонда на Регионалния исторически музей. Там й е мястото.“ Председателят на Общинския съвет изказа своята благодарност и към музей за бързия отклик на желанието снимката да бъде предоставена за архива на града.

mde

На снимката, дарена на РИМ – Плевен, могат да се видят избраните окръжни съветници в състава на Плевенския окръжен съвет, мандат 1926 – 1930 г. За изборите по това време съобщава на страниците си в. „Северно ехо“, който в онези години се списва от Рена Попова като съредактор. Дигитализираните броеве на изданието са общодостъпни чрез платформата Дигиталната културна съкровищница Каталог Север+. Изборите за окръжни съветници в страната тогава са били на 14 ноември 1926 г. За Плевенски окръг избраните кандидати са от 6 околии – Плевенска, Ловчанска, Луковитска, Троянска, Тетевенска и Никополска, съобщава дни след вота на първа страница „Северно ехо“. Първото заседание на новия Окръжен съвет тогава е свикано на 25 декември 1926 г., като в състава му влизат 35 представители на Демократическия сговор и 25 от различни коалиции. Окръжен управител по това време на окръга е Ил. Хайдудов. За председател на Окръжния съвет е избран Асен Милчев от Плевен. Председател на Окръжната постоянна комисия става М. Бойчинов. Съгласно изменение на  Закона за окръжните съвети по това време след изброите се тегли жребии в съда, съгласно който жребии половината от състава на съвета се подновява  след 2 години. При теглене на жребия се пада мандата на окръжните съветници от Никополска, Луковитска и Ловчанска околии да бъде 2-годишен, а този на Плевенска, Тетевенска и Троянска – по 4 години. Първата редовна сесия на новоизбрани Окръжен съвет е проведена на 28 февруари 1927 г. Кмет на Плевен по това време вече е Иван Миндиликов, превърнал Плевен в един от развитите райони на страната ни в онези години. Плевен засвидетелства своето признание към неговата личност и преди две години с удостояването му посмъртно със званието „Почетен гражданин“. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!