BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

КПКОНПИ иска отнемането на имоти в Плевен от обвиняем, давал незаконнни кредити

На днешното редовно заседание Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ прие решения за внасяне на искове за отнемане на незаконно придобито имущество.

С решение на Комисията от 18.12.2019 г. е образувано производство за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество въз основа на уведомление, получено от Софийска градска прокуратура, за привличане на Ст. Ал. като обвиняем.

Обвиненията касаят извършване на банкови сделки /кредитиране/ без съответно разрешение, като от това са причинени значителни вреди и са получени значителни неправомерни доходи, както и данъчни престъпления, информират от КПКОНПИ. Според повдигнатите от прокуратурата обвинения, за времето от 19.11.2002 г. до 12.02.2015 г. в София, Бургас, Варна, Плевен, Царево, Видин и Пловдив, Ал., като физическо лице, без необходимите разрешителни за това, е предоставял кредити и заеми срещу годишна лихва в размер на 14% до 18%, в българска и чуждестранна валута, на общо 61 физически и юридически лица.

Общият размер за кредитите и заемите е 541 000 лв., 1 693 160 щатски долара и 3 738 600 евро.

Отделно от това, в периода 27.09.2002 – 11.03.2009 г., и като управител на еднолични дружества с ограничена отговорност, Ст. Ал. е извършвал банкова дейност, без да има необходимия за целта лиценз по смисъла на Закона за банките и Закона за кредитните институции, както и без да е вписан в регистъра на БНБ. Предоставените кредити са общо 13, в размер на 906 400 лв. и 9 955 579, 88 евро. Днес, 20.05.2020 г., КПКОНПИ прие решение да се внесе искова молба срещу Ал., и срещу свързани с него лица и дружества, за отнемане на незаконно придобито имущество на обща стойност 10 376 874.55 лв.

Комисията претендира отнемане на имоти, както следва: 5 офиса в гр. Плевен, 2 склада в гр. Плевен, апартамент в гр. Сандански, игрална зала с коктейл-бар в гр. София, два магазина в гр. София, масивна двуетажна сграда в гр. София, масивна сграда от етаж и половина в гр. София, жилище в гр. София, ведно с гараж, складово и таванско помещение към него. Претендира се и отнемане на лек автомобил Ауди  А8, както и на дружествени дялове и парични средства сметки в различни банки. Върху имуществото, предмет на исковата молба, са наложени възбрани и запори.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!