BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Комисар Рейндерс към Елена Йончева: Борбата срещу корупцията става сред основните приоритети на Европейския съюз

На редовно заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент бе изслушан комисаря по правосъдие, Дидие Рейндерс. Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, посочи, че от години проблемът с корупцията не получава нужното внимание от институциите в Брюксел – липсва цялостна антикорупционна стратегия на ЕС, а наличните инструменти са недостатъчни. “Ще се превърне ли борбата с корупцията в основен приоритет на Европейския съюз ?” попита евродепутатът. В отговор комисар Рейндерс потвърди, че новата Европейска комисия ще обърне специално внимание на темата за борбата с корупцията. До края на годината ще бъдат публикувани и първите доклади по новия механизъм на ЕК за върховенство на закона. Докладите ще обхващат всички държави-членки и ще съдържат три основни раздела – независимост на съдебната система, борба с корупцията и свобода на медиите. Работата по оценяването на отделните държави-членки в рамките на новия механизъм ще започне още тази седмица. Освен, чеще поиска всяка държава-членка да определи лице за контакт на национално ниво, ЕК ще работи в тясно сътрудничество и с други международни органи като ГРЕКО, Венецианската комисия и други. Оценяването в рамките на новия механизъм няма да замести процедурите по чл. 7, които в момента текат за Полша и Унгария, а ще ги допълни, като позволи по-ефективно проследяване на актуалната картина в отделните държави-членки по основни европейски принципи, които трябва да се спазват от всички държави-членки. Комисарят беше категоричен, че при констатиране на несъответствия със законодателството и изискванията на ЕС, новата Комисия няма да се колебае да използва както процедури по нарушение (инфринджмънт), така и самата процедура по чл. 7.

По време на диалога с комисар Рейндерс, Елена Йончева наблегна също така и на сериозния проблем с корупцията в България, коятонанася сериозни щети във всички области на държавата и води до намаляване на доверието е ЕС като цяло.

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!