BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Клиниката по онкохирургия представи нов обучителен курс

Нов тренировъчен курс в Телекомуникационния център към Медицински университет – Плевен на тема „Възлообразуване в хирургията – базисно хирургично умение“ за студенти и стажант-лекари, бъдещи млади хирурзи, проведе екипът на Клиниката по онкологична хирургия – проф. д-р Ташко Делийски, доц. д-р Добромир Димитров и д-р Мартин Караманлиев. Първият успешно завършил курса по възлообразуване е стажант-лекарят Васил Нейков, който получи своя сертификат от ректора проф. д-р Славчо Томов.

Той показа високо ниво на придобитите теоретични знания и практически умения, като с елегантна техника на възлообразуване оформи приетите за правилни възли, а тестването им в експериментални условия показа висока сигурност. Беше спазена и една от основните принципни постановки – да няма натрупване на повече от необходимото чужди за организма материи (в случая – конци). Целта за организиране на новия обучителен курс е да бъдат придобити познания и умения по широко прилаганата оперативна техника – възлообразуване.

Мотивът е необходимостта във всяка лекарска специалност, свързана с оперативна дейност (обща хирургия, гинекология, УНГ, кардиохирургия, неврохирургия, офталмогична хирургия, ортопедия, урология, съдова хирургия и др.), да се правят хирургични възли при съединяване на тъкани. В научната литература се представят сравнително малко на брой възли, които биват наричани „правилни“, а самото им оформяне е описано чрез извадки от целия многоетапен процес. След задълбочено проучване на въпроса чрез научно-експериментални методи екипът от Клиниката по онкологична хирургия прецени, че за всеки лекар, интересуващ се от действието възлообразуване, особено правещите началните си стъпки в някои от оперативните дисциплини, ще бъде от голяма полза да се запознае по-обширно с теорията и по-обстойно в тренировъчна обстановка с практическата страна на този възлов въпрос.

Началото на курсовете по възлообразуване бе дадено благодарение на научно-изследователския, преподавателски и клиничен опит на екипа, на добрите тренировъчни условия във виртуалната зала на Телекомуникационния център към МУ-Плевен и най-вече на големия интерес от страна на студенти и стажанти да се задълбочат в тази тематика. Голяма част от материята в курса е заложена в съдържанието на новото учебно пособие „Възлообразуване в хирургията“, издадено от екипа на Клиниката по онкологична хирургия под ръководството на проф. д-р Ташко Делийски. То излиза от печат в годината, в която проф. д-р Ташко Делийски чества своя 70-годишен юбилей. По този повод, той бе удостоен от ректора на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов с плакет за заслуги към изграждането и утвърждаването на висшето училище. Освен почетното отличие, професор Делийски бе приятно изненадан с презентация от колегите си в Клиниката по онкохирургия – д-р Цветомир Иванов изброи огромните му приноси за развитието на хирургията, за професионалното развитие на младите кадри и за приятелската атмосфера в екипа. Емоционален щрих към събитието добави съпругата на проф. Делийски – г-жа Ваня Делийска, ръководител на хор „Звъника“, отправи прочувствени думи на обич и благодарност, споделяйки лични моменти от съвместния им живот, като накрая поздрави юбиляра с изпълнението на двама свои солисти. На тържественото събитие проф. Ташко Делийски бе поздравен от членовете на Ректорския съвет, от Ръководството на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, от колегите си от Клиниката по онкохирургия и от катедрата по сестрински хирургични грижи. Професор Делийски е известен като един от водещите онкохирурзи в страната, чийто научни интереси са свързани с рак на гастроинтестиналния тракт; рак на млечната жлеза; лимфна система и рак и роботизирана хирургия.

За 45-годишната история на Медицински университет – Плевен той е заемал важни ръководни постове във висшето училище: заместник-ректор – 1993- 2003 г., първият декан на Факултет „Медицина“ – 2005- 2009 г., началник на Онкохирургична клиника – 1993 г., доцент-ръководител на Университетски онкологичен център – 1993 г. и днес – ръководител на Катедрата по сестрински хирургични грижи – от юни 2009 г.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!