BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Какво са киберпрестъпленията и как да се предпазят от тях разбраха ученици от ПГМЕТ „Девети май“ – Червен бряг

Съдия Йохан Дженов и съдебен архивар Мария Борисова от Районен съд – Червен бряг изнесоха поредна лекция – част от Образователната програма „Съдебна власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища“ пред учениците от Xа и XIа клас на ПГМЕТ „Девети май“.

Темата, която бе поднесена на учениците, бе „Киберпрестъпления“ като на децата бе разяснено какво представляват киберпрестъпленията, заплахите от тях и  способите за защита, как компютърът може да бъде използван в извършването на престъпление или да е цел на общественоопасно деяние. Разяснени бяха видовете киберпрестъпления, както и широкоизползваните похвати  вкл. т.нар „фишинг“ за прихващане на електронната поща, съдържаща важна лична или финансова информация. Дискутирани бяха проблеми, свързани с он-лайн лотарийните игри, при които е възможно децата да бъдат измамени с твърдението, че са спечелили голяма парична сума.

Обучителите дадоха и ценни съвети – как децата да се отнасят към всяко съобщение, изискващо спешно предоставяне на лични данни, как да се реагира при съмнение за подозрителни линкове към други страници  и да се избягва попълването на формуляри в имейл съобщения и редица други.

Обучението е продиктувано от нарастващата заплаха от киберпрестъпления с всеки изминал ден и борбата срещу кражба на самоличност, хакване на компютър, кражба на високотехнологични компютърни компоненти, ползване на фалшив софтуер, кражба на търговски тайни, измами при интернет търговия, експлоатацията на деца в интернет и редица други проявни форми на компютърни престъпления.

Целта на лекцията е постигане на по-висока информираност сред учениците относно заплахите за информационната сигурност. Запознаването на крайния потребител с потенциалните заплахи е ключът към постигането на високи нива на сигурност в сферата на информационните технологии.

Важно е  във време, когато информацията на човечеството се съхранява чрез технологии и машини, децата да имат знания за ползването  и употребата им, както и да бъдат осведомени за последствията и отговорността от нелегалния достъп до компютърни устройства,  за начините да се предпазят да не станат жертви на киберпрестъпления и проблемите, до които те могат да доведат.

Снимка и информация: Районен съд – Червен бряг

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!