BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Италианските отпадъци в бургаското пристанище, предназначени за завод в Плевен, не са опасни или токсични

Италианските отпадъци в бургаското пристанище не са опасни или токсични. Това заяви на брифинг днес административният ръководител на Окръжна прокуратура-Бургас Георги Чинев, съобщава БТА. Припомняме, че прокуратурата образува досъдебно производство за нерегламентирана пратка от 20 контейнера с италиански боклук, разтоварени в порта.
По думите на прокурор Чинев, италианската фирма – изпращач „Дентиче Панталеоне“, както и получателят – фирмата „Блацион“ ООД, са едни и същи за Варна и Бургас. Във Варна също бе доставен италиански боклук.
Но има разминаване в това, което е декларирано, каза още Чинев. По документи съдържанието на контейнерите е пластмаса и каучук. Те обаче съдържат текстил, хартия и метал. Боклукът бил предназначен за завод в Плевен.
В брифинга участва и заместник – директорът на ОД на МВР в Бургас комисар Емил Павлов. Той добави, че работата по издирване на всички замесени в случая продължава.
Контейнерите с отпадъци са транспортирани с кораб на 5 септември миналата година, като му е бил определен режим за временно складиране за срок до 90 дни.
В брифинга участие взе и прокурор от Районна прокуратура – Антоанета Маркова. Тя съобщи, че към момента са извършени огледи, предстои назначаване на експертизи, които да установят точното съдържание на отпадъците. Има готовност за търсене на съдействие и от международни полицейски служби за разследването на нерегламентираната пратка.

Снимки: архив

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!