BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Институциите ме прехвърлят една на друга, ходене по мъките е да пазиш хората от зараза

Росен Русанов, кмет на с. Буковлък. Снимка – Плевен прес.

Думи пълни с гняв. От кмет, който трябва да се грижи за реда, спокойствието и здравето на хората в селото. Село, в което живеят 5 000 души. 4 000 от тях са цигани. Близо 200 са прибралите се от гурбет в Германия, Испания, Кипър.

Не е спал от 24 часа. Хранил се е 1 път с вчерашни макарони. Отслабнал и уморен. Но обикаля непрекъснато селото. Улиците са чисти, хора не се виждат. Спря се за малко в кметството, колкото да ни каже болката си. От неуредици, безразличие и липса на синхрон между институциите.

Селото е Буковлък. Кметът е Росен Русанов.

Какво да ти кажа, лявата рък не знае какво прави дясната. Толкова са объркани нещата.

Оня ден /понеделник – б.а./, три буса спират тука, идват от Германия. Звъня на 112 да питам какво ги правим, те ми отговарят, че Германия още не е в списъка за налагане на карантина. Щяло да стане вечерта. Значи щом е от вечерта, през деня нищо не правим.

Обаждам се, че имам двама с признаци, че са болни. Дали от грип, дали от коронавирус – не знам. Лежат от три дена в къщите. Пак се обаждам на 112. Те ме препращат в Първо районно и РЗИ. РЗИ ме препратиха на личния лекар. Личния лекар ме препрати пак в РЗИ. А кажи какво да правя?! Ходене по мъките е това. И накрая нищо не се получи. Нищо!

Сега направили КПП на изхода от Плевен, на кръговото. И какво?! Нашите цигани си минават по черния път, отиват на Бала баир и от там влизат в Плевен.

Ние нямаме никакви инструкции за тази работа. Никой нищо не казва какво конкретно да правим. А могат да се направят много неща, но нищо не се казва. Какво се иска от нас конкретно и какво да искаме от хората. Дадоха ни заповеди от министъра и общинския кмет, и толкова. Но после какво да правим?!

Ето тук имаме уредба, за която дадоха 150 хил. лева. Горе е на покрива. Голяма е, покрива цялото село. Сложена да се ползва при бедствия и аварии. Ами сега не е ли бедствие ? Нали има извънредно положение ? Разгласете по тази уредба какво трябва и какво не трябва да се прави. Информацията се подава от Плевен. Правят само някакви учения по нея и сирени. Ами ползвайте я тая уредба сега, толкова пари се дадоха за нея. Казвайте на хората – това може, това не може.

Аз съм взел един мегафон и обикалям улиците на селото да им казвам за мерките и да ги прибирам по къщите. Никой нищо не го интересува – това е. А тук са хора с друг манталитет, без образование. Правят каквото си искат. Събират се, пият, пеят и не ги интересува нищо.

Минавам оня ден по ул.”Хаинбоаз”  Събрали се 15 човека, опекли едно агне, ядат и пият. Разправям се с тях, те пияни, почват да викат: „Кмете, ти се заяждаш с нас. Преди малко мина патрулката и нищо не каза, ти се караш с нас”.  

А патрулката е отишла по сигнал на ул. „Буря”. Минали са и покрай тях, но нищо не са им направили. Обадих се на началничката в 1-во районно, та трябваше да ги върне обратно и те да се намесят. Това е положението. Обаждам се в полицията, те ми казват, че имат спешни работи в Плевен, не им е до моите цигани.

Никой от никакви щабове не ме е търсил, нито ми се е обаждал. Никой не се интересува какво става по селата. Държа връзка със Спартански. Той по някакъв начин ме насочва. Звъни по телефоните, ама и на него същото казват.

Пращат ми разни заповеди, сега са ми пратили писмо за двама под карантина. Двама човека! Върнали са се двеста, те ми изпратили писмо за двама! Всичките са били на границата, нищо не са правили там, никакви декларации не са попълвали. Нито пък някой ги е насочвал какво да правят като се приберат. Никаква информация не се получава от никъде.

Щабове, заповеди и писма. Ами елате да видите какво е. Никой не стъпва в селата. Маски няма. Няма и в аптеките. Едва успях да купя десетина и да дам на хората в кметството. Съкратил съм администрацията на половина – едните работят една седмица, другите – след това. Имам 20 човека дето всеки ден метат, чистят, иначе ще се заринем с боклуци. Тия хора нали трябва да се пазят? Дали са ми от общината един дезинфектант и това е. Сега искат от мен заявка за маски. Кога ще дойдат в селото тия маски?! До тогава какво да правят хората? Никой не мисли за това.

Не е проблемът толкова във вируса. Проблемът ще е в последствията от вируса. Паника, страх, безотговорност –всичко това ще ескалира. Ще почнат кражби, мародерства, вандализъм, но това никой не го мисли.

Вирусът ще мине и замине. Ами после?

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!