BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изнесени кандидатстудентски изпити в пет града ще проведе МУ – Плевен през февруари и март

За трета поредна година Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) провежда изнесени кандидатстудентски изпити за бакалавърските специалности, съобщават от Пресцентъра на висшето училище. Освен в градовете Монтана, Видин, Враца и Велико Търново, кандидат-студентите ще имат възможност тази година да се явят на тест по биология и в Разград. Те ще имат право на прием в 10 специалности на висшето училище, водещи до придобиване на образователно-квалификационни степени «Бакалавър» и «Професионален бакалавър». Решението на МУ-Плевен за провеждане на изнесени изпити в Северна България произтича от доказано най-високия процент кандидати от тези региони. Явявайки се на изнесените изпити, гимназистите получават оценка на теста по биология, която е равностойна на резултатите от предварителната и редовната изпитни сесии.

Заявленията за явяване на предварителните изпити ще се подават електронно. Приемът им за изпитите в Монтана и Враца стартира на 01 февруари и ще продължи до 12 февруари. Тестът по биология в Монтана е на 15 февруари, събота, в заседателната зала на МБАЛ «Д-р Стамен Илиев», а във Враца – на 16 февруари, неделя, в конферентната зала на хотел «Мира». От 15 до 26 февруари кандидат-студентите могат да подават заявления за явяване на 29 февруари, събота, на изпита във Велико Търново, в конферентната зала на хотел «Алегро» и във Видин, в конферентната зала на хотел «Ровно». През същия период е и подаването на заявления за изпита в Разград, който ще се проведе на 01 март в ОУ «Никола Й. Вапцаров».

По време на изнесените изпити кандидат-студентите на МУ-Плевен могат да се явят на тест по биология за бакалавърските специалности «Акушерка», «Медицинска сестра», «Медицинска рехабилитация и ерготерапия», «Помощник-фармацевт», «Медицински лаборант», «Рентгенов лаборант», «Опазване и контрол на общественото здраве», «Медицинска козметика», «Социални дейности в здравеопазването» и «Социални дейности» (платено обучение). В края на м. януари 2020 г. на сайта на висшето училище ще бъде обявена инструкция за онлайн подаване на заявления за изнесените изпити.

Медицински университет – Плевен провежда наситена на събития целогодишна кандидатстудентска кампания под мотото «Успяваме заедно». Студентите, преподавателите и служителите на висшето училище помагат на кандидатите да направят правилния избор, от който зависи бъдещото им професионално изграждане и развитие, чрез срещи-разговори в гимназиите в цялата страна, участия в кандидатстудентски борси и дни на отворените врати. На 25 януари 2020 г. предстои участие на представители на МУ-Плевен в кандидатстудентска борса в Дупница, а на 24-25 февруари – в Разград.

За поредна година Медицински университет – Плевен ще заложи и на успешното провеждане на предварителна изпитна сесия на място за кандидат-студенти през месеците март и април 2020 г. Резултатите от нея имат еднаква тежест в балообразуването като изнесените и редовните изпити. Тестът по биология за бакалавърските специалности е на 22 март 2020 г., с период на подаване на документи на място и онлайн от 07 март до 18 март 2020 г. В същия период се приемат документи и за изпита по биология за магистърските програми по Медицина и Фармация. Изпитът по химия за «Медицина» и «Фармация» е на 05 април, а подаването на заявления е в периода 07 март – 01 април 2020 г.

Ако оценката от изнесените или предварителните изпити удовлетворява кандидат-студента, поради което реши да не се явява на редовната изпитна сесия през юни и юли, той задължително трябва да подаде документите си и през юни 2020 г., за да посочи желанията си за участие в класирането по специалности. Кандидатите за бакалавърските специалности могат да кандидатстват само с оценката по биология от държавен зрелостен изпит или с оценка от друга матура по избор, без да се явяват на изпит. Висшето училище признава за изпитни оценките над 5.50 от национални олимпиади и състезания по биология и химия за текущата година.

На сайта на висшето училище в раздел «Прием 2020» е поместена пълна информация за специалностите, местата и таксите на обучение, по които МУ-Плевен осъществява прием за новата академична година, датите на изпитите и актуализирания Правилник за прием на кандидат-студенти. Чрез сайта всеки зрелостник може да подаде документи онлайн, да провери залата за явяване на изпит, както и получения резултат.

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!