BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започнаха учебните практики и стажове на курсантите и студентите от ВВВУ „Георги Бенковски”

Курсантите випускници, бъдещи ръководители на въздушното движение овладяват тънкостите на професията си с триседмичен стаж в авиобаза Граф Игнатиево.
Съгласно програмата за провеждане на войсковия стаж, курсантите от ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия, специализация „Ръководител на полети (щурман УВД)“ провеждат теоретична и практическа подготовка в авиобаза Граф Игнатиево с командир Бригаден генерал Димитър Петров във в.ф. 28540-КП с. Труд от 26 май до 12 юни.
През първите 10 дни тяхното обучение се осъществява в Летищния център за осигуряване на въздушното движение (ЛЦОВД) към авиобазата, където курсантите имат възможност да се запознаят с комуникационните и навигационни средства, свързани с управлението и ръководството на полети и да усвоят специфичните правила за провеждане на полети в района на военното летище.
Участието им в практическо ръководство от всички работни позиции – „Кула“, „Подход“ и „Бойно управление“е започнало след задълбочено запознаване с разпределението на въздушното пространство и редът за използването му, както и правилата за координация с гражданската авиация в съответствие с регламентиращите документи.
Според подполковник Спас Ерев, началник на ЛЦОВД, стажантите „Старателно и отговорно подхождат към всички аспекти от бъдещата им професионална дейност, а тя ще изисква голяма отговорност и прецизност в работата. Постарахме се максимално бързо да им осигурим участие в ръководството на полети, за да затвърждават знанията и уменията си и добиват постепенна увереност в действията си“.
Майор Елена Златева, старши ръководител полети „Кула“, е един от офицерите, назначени за инструктори на бъдещите офицери. Тя е плътно до тях в усвояването на практическия етап от стажа им, подпомага ги в усвояването на авиационната фразеология и използването й в реална работна среда.
„Да се престрашиш да чуеш гласа си в ефир и да осъществиш реална комуникация с екипажа, е може би един от най-вълнуващите моменти, защото преодоляваш в ход вътрешната си неувереност. За тях е важно да изградят умения за бърза и точна оценка на обстановката, да овладеят спокоен и уверен тон на работа, да са безупречни в теоретичната си подготовка, защото тя е основа на бързата им адаптация в професионален план.“, смята майор Златева и споделя отличните си впечатления от обучаемите: „Те се енергични, мотивирани и старателни! Вярвам, че поне двама от тях ще изберат да продължат службата си в нашата авиобаза и с подкрепата на нашия екип, ще навлязат бързо в динамиката на работата тук!“.
О 8 до 12 юни 2020 г., в рамките на една седмица, курсантите ще продължат стажа си в Командния пункт в с. Труд, където ще придобият знания и умения за използване възможностите на бойната авиация – прехващане на самолет-нарушител, съпровождане, ескортиране и др.
В този период към випускниците щурмани ще се присъединят и колегите им от четвърти курс специализации: „Ръководител на полети (Щурман – управление на въздушното движение); „Летателни апарати и авиационни двигатели”; „Летищно осигуряване”и „Навигационни, комуникационни и информационни системи”.
Останалите курсанти и студенти от ВВВУ „Георги Бенковски” от инженерния профил ще проведат предвидената в учебните им планове практика също от 8-ми до 12 юни. Третокурсниците имат стаж по гражданската си специалност, а четвърти и пети курс по военната си специализация.
Практически знания и умения ще получат и затвърдят от менторите си в „Луфтханза Техник София” ООД , „Арсенал” АД – Казанлък, „Унипос”ООД – Плевен и Военно въздушната учебна база в Долна Митрополия.
Снимки и информация: ВВВУ „Георги Бенковски”

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!