BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Духовната храна е на ход – искаме или не, твърдят представители на културната общност в Червен бряг

Червен бряг, център. Снимка – архив Плевен прес.

Две събития – антиподи, се проведоха на 4-ти септември т.г. в община Червен бряг. Беше открит традиционния червенобрежки панаир,.С традиционните кебапчета, бирарии, сергии на амбулантни търговци, люлки и казанлъшки понички. За цвят – Николина Чакардъкова и футболен мач. Както и мнозина напуснали града жители, не желаещи да бъдат част от панаира.

Другото събитие бе организирано от художници, учители и общественици, не желаещи Червен бряг да се свързва само с този панаир. А със стенописа на проф. Пламен Вълчев, скрит зад гипсокартон в помещение на Банка ДСК. Както и с богатата културна памет на Червен бряг, част от която е и този стенопис. Със съживяване на угасналия културен живот в града и очертаване на нови хоризонти пред него.

За да се случи всичко това, те се организираха в създаването на Инициатива „Културата на Червен бряг”. В какво виждат смисъла на подобна инициатива, попитахме нейните организатори ? Ето какво отговориха:

Тони Цоков, IT специалист. Снимка – лична фейсбук страница

Тони Цоков:

Смисъл в подобни сдружения винаги има. Сдружения като Инициативата се регистрират от хора, които поставят ясни дългосрочни цели пред себе си и работят за тяхното изпълнение. В нашия случай създаването на Инициативата беше продиктувано от идеята за съхраняване на стенописите в бившия магазин на „Боряна”. Вярвам, че ще срещнем подкрепа от страна на гражданите и разбиране от ръководството на собствениа – Банка ДСК, за да бъдат съхранени тези стенописи и в по-следващ етап евентуално да бъдат вписани в интериора на банката, за да продължат да са видими за хората.
Другата идея, която е от години и за която ще работим, е създаването на музей в града. Музей, в който да покажем исторически и културни факти, събития, личности, традиции, картини… свързани с Червен бряг и червенобрежко. Считам, че мястото на подобно начинание може да бъде намерено в читалищния комплекс.
Инициативата би могла да структурира собствен Културен календар, чрез който да показва различни свои инициативи, да организира собствени мероприятия, както и да организира събития, които да бъдат част от Културния календар на Община и Читалище

Ива Иванова, художник. Снимка – Плевен прес.

Ива Иванова:

Целият свят ври и кипи ! Помислете ! Дали е случайно това ? Когато Човечеството е отворено само за материалното и не го интересува нищо в духовен план, се нарушава един много важен физичен закон: Закон за равновесието.                                                                Това е, което става и в България, и случая в нашия град, го потвърждава. Темата е малко по-сложна, но с две думи: Духовната храна е на ход – искаме или не ! Щом говорим за това, значи сме в правилната посока – убедена съм !      Това е смисълът !

Мирослав Михайлов, учител, автор на “История на Червен бряг”. Снимка – Плевен прес.

Мирослав Михайлов:

Смисълът е в това, че тези хора, които се събраха,  носят в себе си  духа за миналото на Червен бряг , както и тревогата от настоящето. Но най-важното – те имат представа и идеи за бъдещето. Бъдеще, което би трябвало да се случва така, както го виждат в собствените си очи. В крайна сметка Червен бряг заслужава да се покаже пред хората в истинския си дух. Това, което е било, в сравнение с това, което е сега, не удовлетворява много хора. Но факта, че те са тук, говори че биха искали да видят Червен бряг такъв какъвто би трябвало да е. И най-важното – да реализират идеи и вдъхновят за нови посоки в развитието на културния живот на града. Нещо, което  Червен бряг наистина заслужава.

От ляво на дясно: Любимка Красимирова и Велизар Драмкински. Снимка – Плевен прес.

Любимка Красимирова:

В какво виждам смисъл от създаването на инициативата “Културата на Червен бряг” ? Това са първи стъпки за запазване на културно- исторически ресурс , който притежаваме, защото той ще намалява прогресивно докато обществото ни бавно губи своята памет и идентичност . Длъжни сме !

Велизар Драмкински:

Смисъл от създаването на инициативата „Културата на Червен бряг” е най-малкото знак към общината и общността, че има будни, мислещи и образовани хора с памет, които искат да запазват и създават, както култура и изкуство, така и наследство за следващите поколения. Има толкова неразвит потенциал в региона и общината, който дали умишлено  или от некадърност не се развива, а се съсипва на фона на проспериращи общини в региона, които не са с повече дадености от Червен бряг. Спасяването и разкриването на стенописа в банка ДСК за мен е само началото на пробуждането към промяната за по-добро бъдеще. А бъдеще без памет, история и уроци от миналото – няма !

Ива Николова, Тони Цоков и Мирослав Михайлов бяха избрани от присъстващите за представители на „Инициатива „Културата на Червен бряг”. Ето имената на всички присъстващи на събитието:

  1. Красимира Манева
  2. Стефан Спасов
  3. Даниела Стефанова
  4. Ива Иванова
  5. инж. Николай Маринов
  6. Любимка Красимирова
  7. Велизар Драмкински
  8. Правда Маринова
  9. Мирослав Михайлов
  10. Петя Кирчева
  11. Румяна Ковачева
  12. Тони Цоков
  13. Гергина Давидова
  14. Емилия Димова
  15. Стефка Аврамова
  16. Елена Хинова
  17. инж. Пламен Хинов
  18. Дафинка Божкова
  19. Татяна Кирилова
  20. Искра Георгиева
  21. Николай Гърков
  22. Константин Константинов
  23. Стоянка Найденова
  24. Хитолира Николова
  25. Мая Янкулова
  26. Валентина Монева

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!