BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Плевен ще има център за извличане на кръвна плазма, кампанията на ротарианците върви с успех

С успех протича кампанията, която стартираха от Ротари клуб „Плевен Центрум“, за да съберат средства за оборудване на център за извличане на кръвна плазма в РЦТХ – Плевен. Това обяви на пресконференция днес Николай Савов, президент на Ротари клуб Плевен Центрум. Той коментира, че само за три дни от дарения на обикновени граждани и бизнеса са събрани 30 000 лв. Сумата се е оказала достатъчна за закупуването на рециклиран апарат за извличане на кръвна плазма, донорски стол, фирзер за шоково замразяване на плазмата, сетове за 54 дарители и хематологичен анализатор.

Общо събраната сума до момента е 57 000 лв. Нужни са още около 9000 лв., за да бъде напълно оборудван центърът за извличане на кръвна плазма.

От Ротари клуб „Плевен Центрум“ искат да закупят и още един донорски стол, който да бъде свързан към втория апарат, закупен от политическа партия отново за нуждите на плевенския трансфузионен център. Така реално ще може да се приемат по-голям брой дарители на кръвна плазма.

Николай Савов призова хората, решили да даряват по тяхната кауза, да го правят. Всеки лев ще е нужен, тъй като в бъдеще ще трябва да се купуват консумативи.

В момента се прави ремонт на помещението, където ще се монтира апаратурата, обучава се персонал в столицата. Очакванията са центърът да бъде оборудван и да бъде сертифициран от държавна комисия до края на годината.

След финала на кампанията ще бъде направен и пълен отчет на постъпилите дарения, както и за какво са изразходени парите.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!