BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Малчика пресъздадоха традицията за Бабинден

В село Малчика пресъздадоха традицията за Бабинден. На празника вчера по стар стил, организиран от местното читалище „Пробуда – 1928” и Кметство Малчика, бяха поканени всички баби от селото.

Бабинден е посветен на жените, които „бабуват“ при раждане. В българските традиции това е един от най-големите „женски“ празници. Макар днес да е загубил голяма част от обредите, които са се изпълнявали, тъй като жените вече раждат в болници при лекари и акушерки, все пак в Малчика пресъздадоха част от традицията, а именно – поливане на най-възрастната баба –  баба Мариянка на 87 години с 4 внука и 6 правнука от най-младата невяста, която се оказала кметът на селото Магдалена Банчева.

С грамоти са удостоени бабите в няколко категории: най-млада баба, баба с най-малко внуче, баба с най-много внуци и правнуци и най-игрива баба.

Специални поздравителни картички получиха и бабите над 80-годишна възраст, които присъстваха на празника. Празникът продължи с много веселие и танци.

Информация и снимки: В.Йорданова – секретар на читалището

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!