BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Щрихи към един протест

Снимка – Плевен прес.

Протестът беше обявен като национален и се проведе на 14-ти май т.г. Негов организатор е партия „Възраждане”.

Ето какво видя „Плевен прес” на този протест.

В 12.00 ч. събралото се множество пред Народното събрание наброяваше малко над 3 000 човека. По-късно, пред Министерски съвет, Министерство на финансите и Министерство на здравеопазването –  техният брой нарасна. По обратния път към НС, шествието вече почти удвои участниците в него.

Снимка – Плевен прес.

Тези участници бяха предимно млади хора. Както от „Възраждане”, така и от различни граждански сдружения: на майките, антиваксърите, противници на Закона за детето и др. Сред присъединилите се към тях граждани имаше всякакви: спокойно протестиращи, истерично крещящи, вечните маргинали, дежурните провокатори. Разпознаваеми лица от БСП или ДОСТ нямаше, каквито внушения се появиха из разни сайтове.

Снимка – Плевен прес.

Малцината футболни ултраси бяха своевременно отстранени от органите на МВР. Арестуваните 8 човека не са от „Възраждане” по информация от полицията. Това не попречи на определени медии да твърдят обратното.

 Полицията беше многобройна, но полицаите се държаха спокойно, въпреки отправени към тях словесни предизвикателства. Постоянно имаше предупреждения за спазване на дистанция, но такава нямаше. Само че, как е възможна дистанция, когато има хиляди на улицата ?! И кой организатор на протест може да контролира участниците в него за спазване на подобна мярка ?! Маски рядко се виждаха, което е нормално, тъй като протеста е на открито.

Множеството скандираше познатите „Мафия”, „Оставка”, „Всеки ден ще е така до победата” Всичко това с оглушителния шум от свирки и вувузели. Когато обаче се чу „Бойко, к*во” нещата се принизиха до познатите сцени на „Атака”, която „громеше” властта, а после се прегърна с нея.

В същото време млади хора носеха интелигентни силни послания като „Ние сме народ, а не тулупи”, Без търговия със здравето”, „Болниците не са търговски дружества”, „Време е прехода да бъде обявен за престъпление” и др. Бурни реакции на одобрение предизвикаха думите на лидера на „Възраждане” д-р Костадин Костадинов, на декларацията „Търпението свърши” прочетена от млада възрожденка, както и на съдия Румяна Ченалова.

 „Силата на управляващите е в нашето разделение” обърна се към присъстващите д-р Костадинов и призова за обединение на всички българи срещу сегашното управление. Подобно обединение вероятно е възможно, след като на протеста са участвали хора от Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Габрово, Видин. Някои от тях се пристигнали предния ден за тази цел, информираха организаторите.

Протест като всеки друг. Разликата е в натрупаното напрежение, което се носеше във въздуха. Рано или късно – то ще избухне. Въпросът е кой ще запали фитила ? „Възраждане”, Слави Трифонов, разпокъсаната опозиция управляващите или някой друг ?

Най-добре би било това да са българите. Може пък да се повтори феноменът от юни 1990-та, когато половин милион българи участваха в митинга на СДС. СДС го няма, но българите останаха. А това вече е надежда.

Митинг на СДС м. юни 1990 год. Снимка – интернет.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!