BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Чуждестранните лекари на Факултет „Медицина” се дипломират тържествено на 11-ти септември

Медицински университет – Плевен и Факултетът по медицина организират за първи път на открито Тържествена промоция на чуждестранните лекари от Випуск 2020 на 11 септември 2020 г., петък, от 10.00 ч в двора зад Ректората с участието на близките на дипломантите и техните преподаватели.

Водещ на събитието е проф. Ангелина Стоянова, ръководител на Центъра за чуждестранни студенти, а Академичното ръководство ще бъде представено от ректора проф. д-р Славчо Томов, зам.-ректора по учебната дейност проф. Маргарита Александрова и декана на Факултет „Медицина“ проф. Аспарух Аспарухов.

След успешно завършен 6-годишен курс на обучение по специалност „Медицина” изцяло на английски език, 86 чуждестранни студенти от Випуск 2014-2020 на Факултет „Медицина” придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”.

Младите чуждестранни лекари са граждани на Обединеното Кралство, Турция, Гърция, Германия, Нигерия, Индия и др. Чуждестранният лекар с най-висок успех е д-р Левин Францискус Фрай от Германия. Средният успех на випуска е много добър 4.95, а броят на отличниците е 9, които ще бъдат наградени с плакет „Отличник” на Факултет „Медицина”, луксозни дипломи, грамоти и стетоскопи.
Във връзка с противоепидемичните забрани и разпоредби за влизане на територията на Р България част от чуждестранните дипломанти и техните родители не успяха за се върнат за празника. Тези, които ще присъстват, са поканили своите родители и близки, които ще станат горди свидетели на тържественото полагане на Хипократовата клетва. Едновременно с това, за пета поредна година, ще се изпълни специален ритуал, взаимстван от американските университети – ритуал по предаване на белите медицински престилки от родителите на техните деца. Този акт има символично значение на преминаване от обучението в лекарската професия. На края на церемонията на открито чуждестранните лекари ще хвърлят във въздуха академичните си шапки.

Медицински университет – Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по специалност „Медицина” за чуждестранни студенти, провеждано изцяло на английски език. Първият випуск дипломирани чуждестранни студенти завършва през 2003 г., а випуск 2020 година е 17-тия пореден.
На 17 февруари 2020 г. стартира академичната 2019/2020 година за новоприетите чуждестранни студенти на МУ-Плевен. За пореден път висшето училище изпълни ритуала по полагане на академична клетва от студентите-първокурсници. Клетвата има за цел да ги направи морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. Чуждестранните студенти тържествено произнесоха думите на клетвата, декларирайки, че ще уважават своите преподаватели и състуденти, както и достойнството на пациентите. МУ-Плевен запази тенденцията за висок прием на чуждестранни студенти, желаещи да изучават „Медицина“ на английски език в град Плевен – приети бяха 300 първокурсници от 32 държави, от които 12 студенти са записани в подготвителен курс. За трета поредна година най-висок е броят на студентите от Италия (178), следвани от гражданите на Великобритания (20), Германия (15), Пакистан (12), Турция (12) и Япония (12), както и от Индия и Гърция. За първи път във висшето училище има записани студенти от Грузия и Ливан.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!