BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Честит 24-ти май !

Св. Св. Кирил и Методий. Снимка – интернет.

Без шествия и цветя, но с азбука, с писменост ! И време да оценим какво уникално нещо имаме като българи – своя азбука, своя книжовност ! А българската книжовност е свята, защото от свят мъж е създадена, пише Черноризец Храбър. И нека не се заблуждаваме, че притежаваме просто една културна, научна и литературна ценност, която ни идентифицира, защото е много, много повече от това. Българската писменост е магия от корена. И затова не е за всеки.

Една азбука, една вяра, един народ. Това е кодът на буквите, дадени ни от Светите братя Кирил и Методий. Това е и нашия очевиден дял на сътворци на днешната цивилизация /проф. Б. Биолчев/.

Затова 24-ти май е толкова обичан от българите. Защото не е празник на политици и военни, а на духовността. На културата и науката. На хората градящи устоите на нацията. На хората даващи ни идентичност. И на тези, които възпитават поколенията след нас.

Затова да почетем днес езика и буквите ни. Да почетем светците, които ни ги дадоха и тези, които знаят, че “народността не пада там, дето знанието живей”

Честит празник българи !

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!