BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С 15,65% по-евтини парно и топла вода в Плевен

По-ниската цена на руския природен газ вече ще се отразява и в цените на парното и на топлата вода в България. Средното намаление на пределните цени на топлинната енергия в страната ще е 21.84% от 1 април 2020 г.

От тази дата цената на руския природен газ за страната ни се понижава с 42.78%. Намалението на цената е съгласно променените условия по договора за доставка между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром экспорт”, като са отразени всички настъпили към 31.03.2020 г. промени в котировките, отбелязват от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Ценовите решения бяха оповестени от председателя на Комисията доц. Иван Иванов чрез онлайн изявление, информира Economic.bg. Така според новите цени на топлинната енергия в София тя ще е с 26.47 % по-евтина, във Враца – с 22.52%, в Пловдив – с 12.11%, в Плевен – с 15.65%, в Бургас – с 17.30%, във Варна – с 8.27%. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 17.54% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 16.88%.

Регулаторът прие решение за утвърждаване цената за месец април, по която общественият доставчик продава природен газ за крайните снабдители и за лицата с лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Утвърдената цена на природния газ е 25.25 ст. за MWh сравнение с действаща през първите 3 месеца на 2020 г. – 44.44 лв. Намалението е с 18.84 лв., което е намаление с близо 43%.

С решението си Комисията утвърди от 1 април 2020 г. и преференциални цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ. Средното намаление на цените на високоефективната електрическа енергия за тези дружества е в размер на 27.91%. Същевременно средната прогнозна пазарна цена на електрическата енергия се запазва в размер на 90.49 лв./MWh.

Цените на електрическата енергия няма да бъдат изменяни и те остават на сегашните си нива.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!