BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С уважение и почит към българските традиции

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. В българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. Българският народ винаги е почитал семейството като крепост, пазеща нашата идентичност, бит и традиции, които предава от поколения на поколения. Празника ни напомня за уважението и почитта към нашите родители, отговорността към отглеждането и възпитанието на децата ни, към взаимно доверие и обич.
От векове наред дедите ни са вярвали, че домът е свещено място, в което децата научават най-ценните житейски уроци. Семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският народ. Традицията казва още, че след църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка между всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.
На този ден всички в семейството – и млади, и стари, трябва да си припомнят здравите родови корени и да почувстват здравината на семейните връзки, приемствеността между поколенията.
Екипа на Народно читалище „Зора-1990г.“ село Победа изказва своята благодарност към семействата, които се премениха в красиви народни носии и посетиха „Възрожденската стая“, като си направиха и снимки за спомен. Портретите, които получиха като подарък, ще им напомнят за вълнението и гордостта, която са изпитали в този храм на духовността. Призовахме майките да омесят празнична питка и заедно с децата да се помолят за здраве на цялото семейство.
Удовлетворени сме, че с тази инициатива възродихме българския бит и култура и го предадохме на младото поколение. Щастливи сме, че и на този светъл празник Читалището изпълни своята мисия.
Нека Света Богородица бди над всеки дом!

Димитринка Гетова
Цветанка Ангелова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!