BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

СУ „Пейо Яворов“ – Плевен спечели финансиране за класна стая за креативни дигитални създатели

СУ „Пейо Яворов“ – Плевен спечели финансиране от 50 000 лв. с проект по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”. В надпревара с още над 300 училища от цялата страна плевенското училище успешно премина двата етапа на състезанието и постигна заслужен успех.
Eкип от учители – Иван Бенков, Веселка Йоткова, Десислава Вълчева и Сашко Камбуров разработиха проект за изграждане на Scientrepreneur – класна стая за креативни дигитални създатели, където ще намерят общ дом визуалното програмиране, дигиталните технологии и предприемачеството. Тя е подчинена на три основни принципа: функционалност, гъвкавост, иновативност.
Екипът се спря на гъвкав дизайн за споделено работно и образователно пространство, включващ в себе си няколко различни функции: Cobmbined working space, Casual Work, Workshop small, Workshop big, Teatre style и Snoezelen мултисензорен кът. Стилните и вдъхновяващи работни пространства са предвидени така, че да бъде осигурен непрекъснат поток на комуникация и лесна обмяна на идеи. Идеята е учениците сами да могат да преподреждат стаята за броени минути, според това как ще им бъде най-удобно да работят, дискутират или презентират.
Изграждането на Snoezelen мултисензорен кът в класната стая е първи по рода си у нас. Snoezelen е създадена първоначално като терапия в Института De Hartenberg в Холандия през 1978 г, за деца със сензорни нарушения, но отдавна е надхвърлила тези рамки. Днес тя се използва навсякъде, където хората имат нужда от сваляне на напрежението и стимулиране на мисловната дейност. Специални уреди – светлинна завеса с оптични влакна, лазерен прожектор със светлинни ефекти, водни вибриращи колони, дозатори, разпръскващи аромат ще носят полза както за децата със СОП, така и за всички ученици и учители след напрегнатата работа.
Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда” има за цел да повиши интереса на учениците и техните постижения в областта на науките и технологиите, като подкрепи създаването на училищни центрове с фокус върху STEM.
Информация и снимки: СУ „Пейо Яворов“ – Плевен

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!