BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Спокойна е епизоотичната обстановка в Плевенско по отношение на Африканската чума по свинете

Спокойна остава епизоотичната обстановка в област Плевен по отношение на Африканската чума по свинете /АЧС/. Няма новорегистрирани случаи на заболяването както при диви, така и при домашни свине. Това стана ясно днес от доклада на директора на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов пред Областната епизоотична комисия. Председател на комисията е заместник-областният управител Татяна Божинова.

В изказването си д-р  Йорданов подчерта, че ОДБХ – Плевен осъществява непрекъснат контрол в необходимия обем върху промишлените и фамилни ферми, намиращи се на територията на област Плевен. Незабавно се реагира и на всички сигнали за незаконосъобразно отглеждане на свине.

Към настоящия момент подадените в ОДБХ – Плевен заявленията за регистрация на лични стопанства са общо 173, при 153 на предното заседание, информира д-р Йорданов.  Регистрирани са общо 120 лични стопанства, по три заявления е направен отказ поради неизпълнение на изискванията, 15 са в неприключила процедура за регистрация и по 38 стопаните са се отказали сами от регистрация. ОДБХ – Плевен е издала 53 разрешения за населване на вече регистрираните лични стопанства.

„Както личи от горните данни броят на подадените заявления продължава да бъде крайно недостатъчен за областта като цяло и не се наблюдава особено активизиране в тази посока в сравнение с данните, които представих на предходното заседание на областната епизоотична комисия. След направения анализ се налага изводът, че общинските ръководства подценяват проблема с АЧС и не изпълняват своите задължения, касаещи регистрацията на личните стопанства. Това в особена степен се отнася за общините Долни Дъбник, Кнежа и Пордим с по едно подадено заявление за регистрация, както и за Червен бряг и Гулянци съответно с 3 и 6 броя подадени заявления”, заключи директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов.

Данните за подадени заявления за регистрация на лични стопанства по общини изглеждат по следния начин: община Плевен – 21, община Белене – 10, община Гулянци – 6, община Долна Митрополия – 22, община Долни Дъбник – 1, община Искър -18, община Левски – 21, община Кнежа – 1 , община Никопол – 40, община Пордим – 1, община Червен бряг – 3.

Снимка и информация: Областна администрация – Плевен, Пресцентър

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!