BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Слаба активност при регистрацията на лични стопанства в областта

От Областната епизоотична комисия съобщават, че няма новорегистрирани случаи на болестта африканска чума по свинете нито при диви, нито при домашни животни. Комисията проведе редовното си заседание, председателствана от заместник-областният управител Татяна Божинова.

Директорът на ОДБХ / Областна дирекция по безопасност на храните/ – Плевен д-р Иван Йорданов информира че подадените заявления за регистрация на лични стопанства на територията на област Плевен са 156.

От тях регистрирани са 95 лични стопанства. Отказ е даден на 23 заради неизпълнение на изискванията за регистрация. При останалите 38 процедурата още не е приключена. Броят на подадените заявления продължава да бъде крайно недостатъчен и не се забелязва активизиране, обобщи д-р Йорданов.

Той акцентира върху задълженията на кметовете при регистриране на личните стопанства, както и по отношение на предприемане на действия по ликвидиране на заболявания по животните. По думите му общинските ръководства и кметовете подценяват тези свои законово обосновани задължения, не осъществяват контрол относно незаконното отглеждане на свине в лични стопанства и не подават сигнали в ОДБХ – Плевен, което води по повишаване на епизоотичния риск от поява на нови случаи на болестта АЧС на територията на област Плевен.

Д-р Иван Йорданов отново подчерта, че все още няма информация от кмета на община Плевен за определяне на площадка за загробване в случай на възникване на епизоотична ситуация в най-големия свинекомплекс на територията на областта, намиращ се в землището на с. Дисевица.

Представителят на община Плевен увери областната епизоотична комисия, че в момента се разглеждат 5 общински терена, подходящи за гореспоменатите цели. В кратки срокове ще бъде предоставена информация с решение на този въпрос.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!