BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Санкции за над 7000 лв. наложи РЗОК – Плевен на аптеки

През първото шестмесечие на 2020 г. от РЗОК – Плевен са извършени 73 финансови проверки на аптеки. От тях 24 са били с други институции – НАП, МВР и РЗИ, както и две проверки по жалби, информират от Пресцентъра на Здравната каса в Плевен.

Начислените суми за възстановяване, получени без правно основание за полугодието на 2020 г., са в размер на  1 104.65лв. Наложените санкции за периода са в размер на 7 170 лв. Средният  размер на санкцията, спрямо общия брой проверки през 2020 г. е 170.82 лв. Средният размер на начислена сума за възстановяване, получена без правно основание  за 2020 г. е 45.12 лв.

Най-чести нарушения при проверки на аптеки са изпълнение на рецепти, които би следвало да бъдат върнати на приносителя им /чл.6, ал.1 от ИД/, поради несъответствие с общите изисквания по предписване на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели; отпускане на повече от три лекарствени продукта за един и същи период,  предписани на едно здравноосигурено лица по един МКБ код; отпускане на лекарствени продукти за лечение на заболяване, по което здравноосигуреното лице получава и лекарства предписани по Протокол ІА; едновременно отпускане на лекарствени продукти, принадлежащи към едно и също международно непатентно наименование, за повече от едно заболяване /един МКБ – код/ за лечението на едно здравноосигурено лице.; дублирано отпускане на лекарствени продукти на едно лице за един и същ период; отпускане на лекарствени продукти, предписани за диагнози, за които рецептурната книжка на ЗОЛ не е заверена в РЗОК – Плевен.; не е маркирана крайна продажна цена върху всяка опаковка на лекарствения продукт на обозначеното от производителя място, съгласно чл. 5, ал. 2 от Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти – чл. 13, ал. 2 от ИД, за повече от 5 опаковки – 2 бр.; и други.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!