BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Румен Петков със шест въпроса към вътрешния министър

Снимка – Плевен прес

На 12-ти септември Румен Петков даде пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен. Лидерът на АБВ коментира няколко теми. Една от тях бе за дейността на МВР по време на протестите.

Петков сподели, че е изпратил заявление за достъп до обществена информация до министъра на вътрешните работи – Христо Терзийски, със следните въпроси:

  1. Използвало ли е МВР външни услуги от частни охранителни фирми, лицензирани по реда на ЗЧОД, за обезпечаване на дейности по охрана на провежданите масови мероприятия на територията на гр. София в периода 9.07.2020 – 11.09.2020. подробна разбивка по дни за периода 01.09.2020 – 11.09.2020?
  2. Какъв е численият състав на участвалите в дейностите по охрана лица, които са извън структурите на МВР?
  3. Кои са частните охранителни фирми участвали в обезпечаването на дейностите по охрана на масовите мероприятия, провеждани в горепосочения период?
  4. Моля да ми бъдат предоставени сключените с фирмите по т.3 договори за охрана
  5. Какъв е общият числен състав на служителите на МВР, ангажирани по обезпечаването на охрана на масовите мероприятия за периода посочен в т.1?
  6. Какъв е размерът на сумите, необходими за изплащане на възнагражденията за допълнителен труд и командировъчни средства на служителите ангажирани по т. 5?

По неофициална информация от Министерството, ангажирани по време на “Великото народно въстание” са били 15 хиляди служители, заяви още Петков и допълни:

“Това означава, че България няма полицейско покритие. Борисов връща жеста на бандитите като закарва цялата полиция в София и им казва момчета действайте – “вие ми помогнахте на изборите, аз ви връщам жеста сега”.

Петков призова новият вътрешен министър Терзийски “да бъде изхвърлен от МВР“. “С всеки час присъствие в Министерството този човек деморализира състава“, заяви още Петков.

На въпроса на “Плевен прес” как ще се яви АБВ на предстоящия парламентарен вот, лидерът на формацията сподели:

“Аз съм заявил не веднъж готовността на ПП АБВ да търсим широк, убедителен за обществото, ляв формат, който да излъчва минимум средносрочна перспектива. Най-силното решение е с участието на БСП, АБВ и други леви формации. През последните няколко месеци проведохме три дискусии и това е позитивно. Водили сме разговори и с г-жа Манолова. Не обвързваме участието си в изборите с нито една политическа сила. Може да се явим и сами, но мисля, че трябва да покажем на обществото политически проект, който да излъчва енергия и сила.

Плевен прес: Защо точно днес /б.а. 12-ти септември/ правите тази пресконференция?

Румен Петков: Защото днес отидох на полето с канабиса в с. Асеново. Защото не може в двора на католическата църква да се гледа канабис.  А на връщане, както уместно ми се каза, ти ни забрави с тези протести, реших да се срещнем!

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!