BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Рекорден размножителен сезон за къдроглавите пеликани в Природен парк „Персина“

За пета поредна година къдроглавите пеликани, гнездящи в Природен парк „Персина“, имаха успешен гнездови сезон. Изключително радващо е, че през 2020 г. бе сформирана нова гнездова колония на вида върху наколната дървена платформа в Мъртво блато, върху която 8 двойки успяха да отгледат общо 6 малки. Успешен бе сезонът и за колонията в блатото Песчина, където 22 двойки успяха да отгледат 34 малки. Малките пеликанчета отлетяха в края на месец юли, като към момента се придържат в близост до платформите в двете блата на остров Персин. Общо в ПП „Персина“ през 2020 г. загнездиха 30 двойки къдроглави пеликани, които отгледаха 40 малки, което е нов рекорд за района. Интересен е и фактът, че за поредна година, блатата на остров Персин привлякоха над двеста розови пеликани по време на размножителния сезон, които също използваха наколните дървени платформи, но само като място за почивка и нощувка.

През 2016 г. за пръв път от 60 години насам бесформирана нова гнездова колония на къдроглавя пеликан в България – в блатото Песчина, като дотогава единственото място, където видът се разможаваше успешно у нас, бе езерото Сребърна. През 2020 г. бе сформирана още една нова колония в Мъртво блато, отново на остров Персин, с което гнездовищата на този застрашен вид в страната станаха три. Двете блата са част от Поддържан резерват „Персински блата“ намиращ се на острова, в обсега на който са включени още Старото блато и Дульова бара.

Грижата за гнездовите колонии в Природен парк „Персина“ не се изразява само  с дейности по редовен мониторинги поддържане на наколните дървени платформи в добро състояние, така че да осигуряват сигурно и безопасно място, на което пеликаните да могат да отглеждат своите малки. От първостепенна важност е и подържанетона водния режим на влажната зона на остров Персин, която беше възстановена през 2008 г. Наличието на вода в блататае ключов фактор за средата на живот на редица водиплаващи обитаващи острова.

И тази зима, много преди началото на размножителния сезон, служители на Дирекцията на природен парк „Персина“ и доброволци от Българското дружество за защита на птиците, изградиха нова наколна дървена платформа в блатото Песчина с обща площ 62 кв.м. на място на старата такава. Беше окосено и събрано достатъчно количество тръстика, с която да  се покрият и трите платформи за гнездене на пеликаните на остров Персин.

Дейностите по опазване на къдроглавия пеликан се извършват в рамките на проект „Животът на пеликана“ (LIFE18/NAT/NL/000716), финансиран по програма Life на ЕС и с помощта на Whitlеy Fund for Nature.

Информация и снимки: ПП „Персина“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!