BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Почитаме покровителя на семейството – свети Мина

Православните християни почитат днес, 11-ти ноември, паметта на Свети Великомъченик Мина. Той е приет за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните. Светецът помага на бездетните съпрузи да се сдобият с наследник. Войниците също очакват благодатна закрила, защото в първите векове на Християнството самият светец е бил прочут и смел воин. 

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и гнусни жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници. Градоначалиникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Свети Мина бил заловен и жестоко измъчван – бит с волски жили, тялото му стъргано с железни куки, обесен с главата надолу. Накрая воините отсичат главата му, запалват огън и хвърлят в него многострадалното му тяло. Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и го погребали в почести.

Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Свети Мина закриля самотните жени и женската чест (необвързани и вдовици), помага при откриване на изгубени вещи и помага за правилното решаване на проблеми от различно естество и намиране на душевен покой. Свети Мина лекува различни заболявания – да проходят немощни, да проговорят или оправят говора си заекващи. На младоженците предрича щастлив брак (затова в Обрадовски манастир се намира иконата на неговия помощник свети Фанурий). Обрадовски манастир „Свети Мина“ край София, в който се намира чудотворната икона на светеца и чудотворната икона на свети мъченик Фанурий (27 август) – помогнали на много хора да намерят най-подходящия партньор в живота си.

На този ден Църквата ни почита и светците Виктор и Викентий. В народния календар денят бележи средата на т.нар. вълчи празници – времето от Архангеловден до Коледни заговезни. В миналото в този период хората спазвали различни забрани, за да не слизат вълците близо до селището и да не нападат стадата им.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!