BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Плевенско участие в исторически рекострукторски лагер-семинар „Шумен през вековете”

На 29 и 30 август 2020 г. на територията на Шуменската крепост се проведе лагер-семинар под надслов „Шумен през вековете“. В мероприятието се включиха исторически рекоструктори от цялата страна, като обхватът на презентациите им покриваше периоди от античността до Първо – Второ българско царство. Активно участие в инициативата взеха и представители на Регионален клон „Традиция” – гр. Плевен, които направиха презентации на облекло и въоръжение на древните траки. Плевенчаните  представиха реплики на типичните за траките: легендарната ромфея, махайра, сика, акинаци (къс ритуален и дълъг боен), щитове -(пелта – плетени от пръчки и покрити с кожа), няколко  вида тракийски шлемове, копия  и др., като тяхната изработка е направена след няколко годишно проучване и изучаване на древни източници и музейни експонати от античността.

Събитието се организира от Регионален исторически музей – Шумен и местния клон на Национално дружество „Традиция“.

В мероприятието участваха исторически рекоструктори от градовете Добрич, Варна, София, Ямбол, Велико Търново и домакините от гр. Шумен, като беше демонстрирана  стрелба с лък, показано беше облекло от Първото българско царство, въоръжение и облекла от времето на Второто българско царство и бойни техники, средновековна кухня, облекла и въоръжения от античността, демонстрация на изработване на хартия по старинна технология и презентация на тема: „Пътят на хляба през епохата на Римската империя“.

Гостите на събитието имаха възможност да се върнат векове назад във времето и да видят как са изглеждали и живели предците ни и да разгледат лагера под звуците на средновековна музика.

Снимки: Георги Младенов Панайотов с три самостоятелни фотоизложби. Успехи в national geographic и др.

Информация: Милен Първанов, Регионален клон „Традиция” – гр. Плевен

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!