BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ПК по култура ще внесе предложение в ОбС за финансова помощ на частни състави и творци на свободна практика

Заседание на ПК по култура към ОбС – Плевен. Снимка – Плевен прес.

По идея на Петя Василева, председател на ПК по култура към ОбС в Плевен, на сесията през м. май ще бъде внесено предложение за финансово подпомагане на частни състави и творци на свободна практика. Аргументът за това е, че „за разлика от държавни и общински културни институти, които не са лишени от заплащане, частните културни формации, включително тези работещи към читалищата, както и творците на свободна практика, нямат възможност да функционират и да генерират приходи”.

Комисията предлага изменения в Правилника за финансиране на културни проекти, като освобождава тези състави и творци на свободна практика от задължението да осигурят 30 % собствено финансиране. Печелившите проекти ще бъдат със 100 % бюджетно финансиране. Кандидатите ще бъдат освободени и от задължението да нямат данъчни задължения към общинския бюджет.

По това предложение възникват доста въпроси, с които се обърнахме към председателката на Комисията Петя Василева. Ето нейните отговори:

Г-жо Василева, кои са хората, за които е предвидена тази финансова помощ ?

Тези хора са състави, формации, ансамбли, които развиват дейност като частни състави , но са част от културния живот на Плевен и по времето на кризата  не са имали възможност, и все още нямат възможност, да генерират приходи защото тяхната работа е свързана с хора, които се събират там, за да научат нещо и да извършват дейност, а в периода на кризата нямаше възможност това да се случва.

Примери ? Имена ?

„Веселяци”, „Северняци”, Чародейка”, читалище „Хр. Ботев”, „Зорая”, „Дъга” и други състави.

В големите читалища има такива състави, които са наели зали и ги ползват, но нямаха възможност да генерират приходи.

А по какви критерий ще става това подпомагане ?

Първо – има правилник, който ние сме си приели за условия и критерий за съфинансиране на културни проекти на територията на община Плевен. Този правилник работи с парите, които са заложени в раздел III на Културния календар. По принцип всеки културен институт, творец на свободна практика, свободен артист, всяко НПО, включително читалищата, може да кандидатства с проект по този правилник. Така че, в случая ние не измисляме топлата вода. Просто искаме да кажем с тези изменения, че обръщаме внимание на творците, които не са имали право да генерират приходи и правим изменение в правилника само за настоящата година, за да могат те да се облагодетелстват  от възможностите, които   дава този правилник.  А те са да не им искаме съфинансиране от 30 % както е в правилника и да разгледаме приоритетно  тези проекти, които са на такива творци, които не са имали възможност да генерират собствени приходи. Както и да удължим срока за подаване на документите.

Колко е предвидената сума за тези проекти?

30 хиляди лева са предвидени в този раздел на правилника за подобни проекти.

Излиза, че професионалните културни институти няма да могат да кандидатстват за тези средства ?

Те са получавали междувременно бюджетна издръжка, така че, няма как да кандидатстват.Освен това те имат заложени средства в общия културен календар. Плюс това общината ги съфинансира достатъчно добре. Трябва да дадем възможност на тези, които са най-пострадали в този период. И точно това е идеята.

Имате ли притеснения, че ще се получи напрежение между субсидирани състави и творци, и такива, които не получават субсидии. Още повече, че едните са професионалисти, а другите не.

Не би трябвало. Защото едните са били защитени, а другите – не. Не можем да завиждаме на тези, които не са имали възможност да генерират приходи, включително читалищата, които са НПО-та.

 Бихте ли дефинираш понятието творец ?

Нека не се изпитваме за понятието творец.

Не се изпитваме. Става въпрос за „творци на свободна практика” както е написано в предложението. Затова питам за дефиницията „творец”. Журналист  ,например,  който е на свободна практика като мен, творец ли е ?

Ти не си артист на свободна практика. Артист на свободна практика са актьори, танцьори, певци и художници.

Писателят не е творец според това определение.. Моето оръдие на труда е словото, което явно няма шанс за подпомагане при това положение.

 В Правилника е записано, че само краеведчески книги могат да се финансират, а не художествена литература.

Ако журналист, поет, писател или учител по литература има идея и тя е значима, може ли да кандидатства по това ваше предложение ?

Може, стига да отговаря на критериите. Всеки артист, който е на свободна практика може да кандидатства, а вече комисията решава според критериите на правилника дали ще одобри този проект.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!