BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На любов към нашенската музика и танци учи Златка Чардакова младежите в ОСО – Плевен

Учителка по професия, по съдба, мисля и по призвание. Това казва за себе си Златка Чардакова, един от педагозите, който се грижи за младежите и девойките в Общоградското средношколско общежитие в Плевен.

Тя е завършила магистратура в ПУ „Паисий Хилендарски“ – гр. Пловдив. Специалността й е Начална педагогика, която е практикувала до септември 2018 година, когато по стечение на обстоятелствата идва в Плевен. Трябва да си намери работа и така се озовава в Общоградско средношколско общежитие – Плевен.

„Имах възможност да започна работа и като начален учител, но когато прекрачих прага на общежитието, почувствах, че това е „моето място“. Цял живот съм преподавала „абв“-то на първолачета, а сега се изправих пред предизвикателството да работя с ученици в гимназиален етап. Непознатото ме привлече”, разказва Златка Чардакова.

И добавя, че се е доверила на интуицията си и на директора на ОСО Веселка Лилова, която е запалила у нея неустоим интерес и жажда за работа.

„Тук е моментът да вмъкна, че през двете години работа имах безрезервната подкрепа на г-жа Лилова, за което поднасям благодарности от все сърце”, казва Чардакова.

Работата й в Общежитието, което в учебно време е втори дом за 230 девойки и младежи, дошли да учат в Плевен, далече от семействата си, е изпълнена с много нови предизвикателства. От учениците, от тяхната младост и енергичност, черпи заряд. Така се появяват два клуба по интереси: „Езиков лабиринт“, защото езикът е история, богатство и признак за принадлежност, и „Приложни изкуства“, за да може младите хора да творят красота. Който създава красиви произведения с ръцете си, запълва с красота и доброта душата си, казва Златка Чардакова и добавя, че учениците имат нужда от разнообразие в дейностите, които им се предлагат. Следва новото предизвикателство – да запалят младежите по българската народна музика и нашенските танци.

„Началото не беше лесно, учудени и питащи погледи отправяха към мен учениците, когато под ореха поставях озвучителна техника и дворът на Общежитието се огласяше от кръшни български хора. Казвам ви, плахи бяха. Първо се престрашиха две-три девойчета, но ден по ден хорото ни се превърна в символ на сближаване. И до днес при всяка възможност се наслаждаваме на ритъма на българската народна музика. 50-60 ученици на хоро как ви се струва?! Гледката изпълва душата, повярвайте ми! Аз ги уча, те ме учат… „, споделя Чардакова. През втората учебна година тя прави промени в клуба по интереси – „Ние сме бъдещето“ – начин да се включат различни дейности, според желанията на тийнейджърите.

„Творихме с ръце и сърце, правихме възстановка на български традиции и обичаи. Връщахме се в миналото, за да преоткрием настоящето. За да осъзнаем смисъла на думата „общежитие“ като общоживеене, се впуснахме в ново приключение – разработихме два проекта: „Моята мечта“ и „Моите корени“, с които другите да научат нещо ново за нас, да ни опознаят, за да се сближим и всеки с удовлетворение и гордост да се чувства час от общността ни”, разказва Чардакова.

И добавя като за финал: „Дълго мога да разказвам, но двете години се събират в две думи: „обич за обич“. Смея да твърдя, че усещам обичта на учениците, в което е смисълът на учителската професия. За разлика от малките ученици, гимназистите усещат както добронамереността, така и фалша. Те са барометър за педагогическите ни умения. Общуването и работата с тях ми носи истинско удовлетворение. Накрая, но не на последно място искам да споделя, че ОСО – Плевен е чудесно място за живеене и като обстановка, и като база. За мен е чест и удоволствие да съм част от екипа”.

Снимки: личен архив на Златка Чардакова

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!