BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мълчаливо бдение в памет на отровените пчели се проведе в Плевен

Мълчаливо бдение за почитане паметта на отровените пчели се проведе днес в Плевен. То се състоя пред Съдебната палата в града и събра пчелари от цялата област. Между 15 и 20 000 са отровените тази пролет пчелни семейства в област Плевен. Данните бяха изнесени на пресконференция, състояла се преди бдението в клуба на БТА в Плевен. В нея участваха доц. Юлиян Станчев, председател на Областен пчеларски съюз, Албена Симеонова, председател на Фондация за околна среда и земеделие, Милчо Кнежански от Национален ветеринарен съюз – Плевенска колегия, Христо Христов – пчелар от с. Петокладенци,  Димитър Николов – пчелар от с. Биволаре.

Всички те алармираха, че за поредна година са унищожени хиляди пчели и виновниците според тях са едрите зърнопроизоводители, които нарушават разпоредбите и третират посевите и земеделските площи със забранени за употреба пестициди и инсектициди. Доц. Станчев, посочи, че в известията за предстоящо третиране на посеви има много непълноти и пропуски, съобщава се за употреба на хербициди и фунгициди, но не и за инсектициди. На пресконференцията днес бяха донесени убити хоботници /на снимката долу/- вредители по царевицата, които няма как да измрат масово, ако теренът не е бил третиран със забранен инсектицид. Тези хоботници ще бъдат изпратени за изследване в лаборатория на Грийнпийс.

Големите зърнопроизводители получават средства от ЕС и с тези пари си купуват отрови, пестициди, с които отравят пчелите, съсипват биоразнообразието и влияят върху здравето на хората, заяви Албена Симеонова. Това трябва да приключи, категорична бе тя. И добави, че има Нредба 13 и възможност по кръстосаните съответствия да се отнемат евросубсидии и това трябва да се случи. Тези хора трябва да бъдат притиснати от Европейската комисия и да не получават средства, защото те мислят само за собствения си джоб. Идват в селата с огромните си машини, вършат всички операции наведнъж и отравят всичко. Тези хора унищожават поминъка на местния пчелар, на местния земеделец там, където пръскат, добави Симеонова. И призова всички българи да подкрепят онлайн подписката  „Да спасим пчелите и земеделците“ на Фондацията за околна среда и земеделие. Чрез тази подписка ще може да се алармира Европейския парламент за случващото се у нас и да се стигне до забрана на всички пестициди, които унищожават пчелите.

На пресконференцията д-р Иван Йорданов, директор на ОДБХ – Плевен посочи, че до дирекцията е подадена информация за отпаднали 792 пчелни семейства към дата 15 май, има 5 подадени сигнала. Днес започват проверки на пчелини в общините Гулянци, Никопол и Белене, за да се установи колко са загубите на пчеларите. Доц. Станчев обясни, че тези 792 пчелни семейства са отпадналите през зимно-пролетния сезон, а сега след третиранията на площите данните са много по-различни. От ОДБХ представиха и резултат от проби на измрели пчели в пчелин в село Петокладенци, където е отчетено наличието на препарат срещу кърлежи и комари. От две общини – Белене и Левски са отговорили в писмо до Областния пчеларски съюз, че третиране срещу кърлежи и комари не е извършвано.

Пчеларите призоваха държавата да обърне внимание на проблема с отравяне на пчелите, да бъдат санкционирани нарушителите, за да бъде запазен един от най-благородния поминък – пчеларството.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!