BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

МЦ „Света Марина” – Плевен, с онлайн консултации за Ковид 19

д-в Иван Малкодански. Снимка – интернет.

По повод обява в сайта на УМБАЛ „Света Марина” за онлайн консултации свързани с пандемията Ковид 19, от „Плевен прес” се свързахме с Медицинския център, за да разберем ефективността за населението от обявената онлайн здравна услуга. Предлагаме на читателите отговорите на д-р Иван Малкодански, чието име е посочено в обявата.

Д-р Малкодански, на сайта е обявено, че отговорите се получават в рамките на деня. Ние чакахме почти седмица за Вашия отговор. Как спазвате написаното във вашия сайт?

Именно по този начин. Приоритетно отговарям на имейлите на пациенти, които имат нужда от помощ, както и извършвам рутинните си задължения в УМБАЛ „Света Марина” гр.Плевен , като лекар по анестезиология и реанимация. Отговорът на имейли не от пациенти, осъществявам, когато имам свободно  време, както и вие се убедихте, това в повечето случаи става рано сутрин или късно вечер.

  • Какъв е Вашият опит в лечението на болни заразени с Корона вирус?

Опитът ми е  както на повечето лекари в България, започна през март месец  по време на първата вълна на Сovid19. В момента съм част от лекуващия екип в Ковид отделението на УМБАЛ„Света Марина” гр Плевен. Имам опит както с лечението пациенти с леки оплаквания така и с пациенти в тежко състояние на апаратна вентилация

  • В какво се изразява обявената на сайта консултация и как се провежда?

Първо искам да кажа ,че нищо не може да замени физическият преглед на пациент , но поради епидемичнта обстановка и препоръките на световната здравна организация ,ние решихме да създададем този вид услуга, за да помогнем за по-лесния достъп на пациенти до медицинска помощ. Това не е нещо ново в световен мащаб, където   съществуват множество здравни платформи за телемедицина, които предлагат консултации с различни специалисти. Пациента оставя своите  данни, както и кратко описание , защо се нуждае от консултация. След като се получат данните аз се свързвам с него и отговарям на  въпросите. В последствие състоянието на пациента се проследява, като комуникацията ми с него продължава през целият период на болестта. Освен това  насърчавам пациентите при промяна в състоянието, да се свържат с мен.

  • Има ли ограничения в провеждането на консултация по отношение на време и брой въпроси?

Няма ограничения в броя на въпросите, както и в продължителността на консултацията.  Важно е пациента да получи отговор и яснота на зададените въпроси

  • Ако консултацията е писмена, как разбирате, че пациента коректно определя своето състояние?

Никога не си позволявам първата консултация да е писмена. Винаги е видео или обикновен разговор. След това при проследяването на състоянието, понякога използваме писмена форма за по-голямо удобство, но при някакви съмнения се свързвам с пациентите. Освен това препоръчвам на пациентите да ми снимат и изпращат лекарства, изследвания, както и показанията на апарати за кръвно налягане, термометри, пулсоксиметри и всичко, което може да ми помогне за по-обективо определяне на състоянието.

  • Какво следва след консултацията за пациента, ако симптомите, които съобщава са за COVID-19?

Преценяваме симптомите и му и ако има съмнения му се препоръчва да си направи тест, също така му давам и съвет, по какъв начин да се изолира, докато излязат резултати от теста, за да може да предпази своите близки и хората около себе си. Ако пациента желае му съдействаме за запазване на час и място където да си направи теста.

  • Колко човека от обявяването на услугата до сега са се възползвали от тази услуга? 

Не мога да отговоря с точност, защото в момента съм достатъчно зает с лечението на пациенти и не съм водил статистика

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!