BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кметовете на Плевен и Ловеч проведоха работна среща, обсъдиха общи проекти

Ръководството на Община Ловеч с кмет Корнелия Маринова проведе работна среща с кмета на Община Плевен Георг Спартански и заместник-кмета Стефан Милев във връзка с подготовката на Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО) за 2021-2027 година. Целта е да бъдем готови с нашите общи проектни предложение, той като по Ос 2 могат да кандидатстват само проекти на съседни общини, каза Корнелия Маринова. В срещата, състояла се вчера, участваха и зам.- кметовете на Община Ловеч Цветан Георгиев, Венцислав Христов и Даниел Колев.

В началото на разговора секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова, която е ръководител на работната група, разказа какво е свършено досега. Наред с другото, извършено е теренно проучване на територията на града във връзка с подготовката на плана, проведено  от 25 до 28 август 2020 г.  Участието на гражданите в процеса на изработването на плана добавя нови виждания и идеи за развитието на Община Ловеч.

На същия етап се намират и в съседната община Плевен. В разговора се очертаха следните общи идеи:

  • Идентифициране на общински терени около АМ „Хемус“ за изграждане на индустриална зона между двата града.
  • Реконструкция или изграждане на нов довеждащ водопровод – Троян, Ловеч – Плевен.
  • Общи туристически продукти между Плевен, Ловеч и Троян, като например по стария римски път Виа Траяна и други.

Кметът на Плевен подчертана важността на проблема за изграждане на язовир „Черни Осъм“, което може да стане или с европейски фондове, или с държавно финансиране. Проблемът засяга и четири троянски села, които в момента изпитват проблеми с водоподаването.

Припомняме, че ПИРО е стратегически документ за достъп до европейски средства за следващия период. Като основен документ за развитие на общините до 2027 г.  той определя целите и приоритетите. Планът трябва да включва мерки и идеи за инвестиционни проекти, които ще се реализират от общината чрез средства на Европейските фондове и национално финансиране. В рамките на Плана ще бъдат обособени зони за въздействие, в които следва да се концентрират конкретни ключови проекти за обновяване и развитие на градската среда, селските райони и различни сектори на развитие.

Снимки и информация: Община Ловеч, Пресцентър

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!