BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Инж. Василев, директор на Топлофикация – Плевен: Дистанционното отчитане е стъпка към отчитане на реалното месечно потребление

Днес Ви предлагаме интервю с директора на Топлофикация – Плевен инж.Йордан Василев по повод дистанционния отчет и как това ще се отрази на потребителите.

Как ще коментирате предстоящото задължително въвеждане на уредите за дистанционен отчет, инж. Василев?

В директива на Европейския съюз се предвижда през 2020 г. да започне промяна в посока повишаване на енергийната ефективност на жилищата чрез монтаж на дистанционни уреди. В град Плевен се извършва разпределение на топлинна енергия по реален месечен отчет и немалка част от водомерите, топломерите и разпределителите са с дистанционно отчитане. Дистанционния отчет е голямо предимство, както за клиентите, така за фирмите за дялово разпределение и „Топлофикация-Плевен“ ЕАД. Клиентите не са задължени да осигуряват достъп до жилищата си в определени дни и часове, а фирмите за дялово разпределение могат едновременно да отчитат цялата сграда буквално за минута време.

Кога се очаква да влезе в сила?

Най-вероятно след 25 октомври тази година. Това става ясно от промяна в Закона за енергийната ефективност, предложена за обществено обсъждане. Според нея всички нови уреди, които ще се монтират в сградите на централно отопление, ще бъдат именно такива с дистанционно отчитане на топлинната енергия.

Какви са предимствата на дистанционния отчет?

Самата промяна към уредите с дистанционно отчитане цели да оптимизира разпределението на разходите за отопление и топла вода, като същевременно се въведе много по-точен начин за отчитане на изразходваните топла вода и топлинна енергия в сравнение с досегашните уреди на визуален отчет.

Какво успяхте да направите през този отоплителен сезон?

През този отоплителен сезон доставихме топлоенергия за отопление и топла вода на гражданите на град Плевен и не допуснахме сериозни аварии и прекъсване на топлоподаването. Нашите клиенти знаят какви са предимствата на централното топлоснабдяване спрямо останалите начини на отопление.Едни от най-важните предимстваса висока ефективност и екологично производство на топлинна енергия от „Топлофикация-Плевен“ ЕАД. Дружеството ни работи с гориво- природен газ и спазва всички изисквания за запазване на чиста околна средана европейското и националното законодателство. Извършва се денонощен мониторинг на изходящитеемисиии резултатите ежемесечно се предоставят на РИОСВ- гр. Плевен.

Какъв беше за Вас сезон 2019/2020 г.?

Смятам, че беше успешен и благодарение на всички подобрения, които правим, премина без съществени аварии. Малките такива бяха бързо отстранявани, без да има отражение върху крайния потребител.

След края на летните месеци, над какво ще се фокусирате?

Проекти, чрез които ще развием нашата дейност в посока още по-качествено топлоподаване и заедно с него производство на чиста енергия. Надяваме се да надскочим постигнатото през сезон 2019/2020г.  и да успеем да реализираме още големи проекти и инвестиции.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!