BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес в Панорамата откриха изложба по повод 90 години от рождението на Николай Овечкин – снимки

Изложба по повод 90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин бе открита днес в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”. от кмета на Плевен Георг Спартански. Тя е част от събитията, посветени на 142-ата годишнина от освобождението на Плевен.


Събитието уважиха заместник-областният управител Татяна Божинова, председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, бившите кметове на Плевен Андрей Романов и Румен Петков, делегации от побратимените на Плевен градове – Ростов на Дон, Плоцк и Браила. Допълнителна тържественост на събитието внесоха и изпълненията на Общински хор „Гена Димитрова“.
Княз Никита Лобанов – Ростовски, гост на откриването на изложбата, направи поредното свое дарение на Панорамата – този път от 3 литографии, а скулпторът Иван Атанасов дари изработения от него бюст на Овечкин.


Изложбата 90 години от рождението на Николай Василиевич Овечкин представя 89 фотокопия на оригинални творби и фрагменти с бележки и подпис на Н. Овечкин от фондовете на Новочеркаския музей за история на Донското казачество. Освен ескизи и етюди от Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” са представени и етюди и портрети от Диорамата „Въстанието на казаците-бедняци в Сечта през 1768 г.“ и от други диорами, рисувани от Н. Овечкин.
Изложбата дава възможност да се видят част от скиците, от които по-късно е създаден бъдещият шедьовър на баталната живопис Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” – резултат от продължителна работа над сюжета, драматургията, образите на персонажите и композицията. По думите на Н. Овечкин „да се отдели главното, типичното, съзвучното с времето и съвременността и да се претвори в художествен образ по верещагински правдиво – това е нашата свръхзадача”.


Изложбата представя палитра, четки, маслени бои, въглен за рисуване, парче от лененото платно преди да се грундира, албуми със скици на Н. Овечкин и други, от фонда на Регионален военноисторически музей – Плевен.
Н. Овечкин е автор на художествения проект и ръководител на колектива от 13 художници, изписали платната в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, за което е награден с орден „Народна Република България“ I степен и удостоен със званието „Почетен гражданин на град Плевен“.

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!