BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Директорът на НУ „Христо Ботев“ Цветелин Горанов за извънредното положение, учебния процес и уроците за всички нас

– Страната ни вече почти месец е в извънредно положение. За пръв път пред ново предизвикателство е изправена и образователната ни система…
– За един много кратък срок, в рамките на два дена, успяхме да се организираме. Избрахме работеща платформа, която дава всички възможности за дистанционно обучение, и благодарение на упоритостта и всеотдайността на колегите ми всичко започна добре. Спазваме изискванията и препоръките на министерство на образованието, с оглед на нормалното протичане на образователния процес. Преди да започне обучението, в реално време, се провеждат и физически упражнения с учениците, които се показват от професионален треньор. Това помага за адаптацията им в затворената среда. В следобедните и вечерните часове училищният психолог се включва също с он лайн психологически консултации за родителите.
Всички сме в затворена среда с ограничени социални контакти, което води до напрежение. Благодарение на взаимните усилия на родители, учители и ученици успяхме да изградим една общност, която при тези извънредни обстоятелства се сплоти още повече. Смятам, че на този етап нещата вървят много добре, в положителна насока. Учениците участват активно. Липсва, естествено, живият контакт, но мерките са си мерки и ние трябва да се съобразим с тях в името на здравето на децата.
През месец март, по повод първа пролет, проведохме онлайн конкурс на тема „Моето училище през пролетта“. Всички участници ще бъдат наградени, а в първия присъствен ден в двора на училището творбите им ще бъдат подредени в специална изложба.
Ще проведем и онлайн конкурс за литературно творчество (есе, стихотворение, разказ) по повод 17 май – патронния празник на училището. Темата е „Ботев в детските очи“. В конкурса могат да участват всички наши ученици от първи до четвърти клас.
Целта на тези инициативи е да не се прекъсва връзката им с училището.
– Наскоро направихте едно обръщение към учениците…
– Призовах ги в идващите топли дни и месеци просто да спазват противоепидемичните препоръки, да ограничават контактите си с другите деца, за да може след време да прекрачат здрави прага на училището.
В момента ние учителите сме под непрекъснато наблюдение, мониторинг, от страна на родителите. Те присъстват на нашите уроци, виждат нашите трудности, виждат трудностите и на детето. Благодарен съм й за тяхната помощ и подкрепа. Учителите ни дават и допълнителни консултации на родителите, когато има необходимост.
Трябва да има естествено и техническа обезпеченост. Смея да твърдя, че при нас тя е на 100 процента.
– Как се справят най-малките, първокласниците?
– При тях дистанционното обучение съвпадна с този период, когато приключиха с буквара и трябваше да започнат с читанките. За съжаление, обстоятелствата не ни позволиха да направим празника на буквите така, както всяка година традиционно го правим, но се надяваме в близко време, при промяната на ситуацията, и това да се случи.
Трудно е. Много е трудно, но пък успяваме с много усилия и желание. Трудът на учителите не се ограничава в рамките на пет астрономически часа, защото те предварително трябва да подготвят съответната презентация, да я обмислят. Радвам се, че те работят в екип, което им помага в работата. Обменят практики помежду си и по този начин се усъвършенстват.
– Извънредното положение е официално до 13 май, но е възможно всичко. Като как виждате завършването на учебната година. Какви са вариантите?
– Те би трябвало да се определят от нашето министерство. Повечето от учебния материал е взет. Има различни варианти – за учебни занимания през съботите, за удължаване със седмица-две на учебната година. Но сега няма как да бъдем категорични, какво ще се случи.
Никой не си е представял, че ще дойде такова време. Но пък си мисля, че всички ние получихме един заслужен урок: да се замислим върху човешките ценности – да общуваме, да бъдем по-добри, да бъдем съпричастни към болката на другия, да имаме чувство за взаимопомощ.
Социалната изолация, която е в момента, икономическите последствия върху семейните бюджети ще се отразят и на по-нататъшните отношения между хората. Ще остане някакъв страх и хората ще имат нужда и от специализирана помощ. Затова смятам, че в бъдеще ще бъде много важна и ролята на психолозите.
– Но животът продължава. Предстои ви кампания за прием на ученици за следващата учебна година…
– Чрез сайта на училището може да бъде направена електронна заявка за желанието на децата да започнат своето обучение в нашето училище.
Бурята ще мине и отмине. През тия месеци си мисля, какво мога да направя, за да защитя живота и здравето на нашите ученици. Сега е време да бъдем по-добри и нека това да остане и след този труден период. Затова аз ще даря една своя заплата като общински съветник на училището, с която да подпомогна закупуването на устройство за профилактика на здравето на учениците.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!