BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Граждани се обединиха за съживяване на културния живот в Червен бряг

Снимка – Плевен прес.

На 4-ти септември т.г. в град Червен бряг художници, учители, общественици се обединиха в Гражданска инициатива „Културата на Червен бряг”. Поводът за това обединение е запазването на уникален стенопис в помещение на Банка ДСК. Причината – липса на адекватна и стойностна културна политика от общинските органи за опазване културната памет на Червен бряг и нейните носители.

Присъстващите приеха конкретни стъпки за полагане началото на подобно гражданско формирование и очертаване на неговите цели. Основната е то да бъде коректив на местната власт в упражняваната от нея културна политика. Да подпомага нейните действия при реализация на значими проекти в областта на културата. Както и да активира гражданската инициатива на хората от община Червен бряг за пълноценен и полезен духовен живот.

Снимка – Плевен прес.

Първите действия на сформираното гражданско обединение са свързани с установяването на диалог с Банка ДСК за съхранението на стенописа и възможност за неговото показване пред жители и гости на община Червен бряг. Ще се предприемат действия за извършването на експертна оценка на художествената стойност на творбата на проф. Пламен Вълчев, за да се установи нейното значение като недвижим паметник на културата с регионално значение.

Гражданската инициатива „Културата на Червен бряг” ще приеме и огласи пред местната общност своите инициативи в краткосрочен и дългосрочен план. Те ще бъдат подложени на обществено обсъждане, за да акумулират повече идеи и съпричастност от страна на гражданите, за които животът в Червен бряг не е само политика, чалга и скара – бира.

Присъстващите избраха и свое ръководство, което да ги представлява и извършва необходимата организационна работа. Това са Ива Иванова – художник, Мирослав Михайлов – учител и Тони Цоков – информационни технологии.

Гражданската инициатива „Културата на Червен бряг” е отворена общност за всички, които желаят да участват в нея, информират членовете ѝ. Тя е за хора, за които духовният живот и културните достижения са в основата на всеки прогрес. В това число и на малки общини като Червен бряг.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!