BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Главният прокурор посети сeло Ореховица във връзка с акция срещу битовата престъпност

Днес 19.05.2020 г., главният прокурор на Република България Иван Гешев посети село Ореховица, обл. Плевен във връзка с проведена съвместна акция с МВР по линия на битовата престъпност.

 

„Причината да съм тук е неприятен инцидент с 90-годишен мъж, който е бит и са му взети 90 лева, които са му били останали от пенсията. Има заподозрян извършител, многократно осъждан, издирва се. Укрива се“, заяви Иван Гешев, който отиде и при семейството на пострадалия мъж. Заедно с главния прокурор в село Ореховица бяха главният секретар на МВР Ивайло Иванов, заместник-окръжният прокурор на ОП-Плевен Николай Пачевски и районният прокурор на РП-Плевен Пламен Петков. Те се срещнаха с жители и кмета на селото Йонка Макавеева.

Спецакция се проведе и във Видин по случай, свързан отново с битовата престъпност. „На центъра на града младо семейство с деца под 1-годишна възраст са бити посред бял ден. Три лица са задържани под стража за този случай. Те са жители на емблематичния квартал „Нов път“, известен с много неща и „бизнес“ с ДДС, търговия с акцизни стоки и други. Едното лице е жена“, обясни Иван Гешев.

„Темата за битовата престъпност е едно от малкото неща, които ме дебалансират. Не можем да се справим с битовата престъпност и никой не го е правил досега, но ще се постараем да има значително намаление на случаите. Миналата година на един брифинг казах, че ще направим всичко възможно в края на 2019 г. да решим проблема с телефонните измами, които вече са единични случаи. Намалението е между 40-50%, което е резултат от работата на прокуратурата и МВР. В края на годината се надяваме също да имаме чувствително намаление на битовата престъпност в цялата страна. Коронавирусът промени приоритетите за известен период, МВР беше натоварено с много задачи, но това не е променяло факта, че битовата престъпност е основен приоритет“, допълни главният прокурор.

Обвинител номер едно коментира и операция на МВР и Специализираната прокуратура, която бе проведена на територията на София. „Тя е по едно от четирите неразкрити поръчкови убийства от миналата година. Става въпрос за убитата жена в квартал „Младост“, която бе застреляна от моторист, оставил бяла роза на мястото. Провеждат се множество действия по разследването не само в София, но и на много други места. Има задържани. Подробности ще дадат колегите днес или утре, не е в интерес на разследването да се разкриват детайли“, посочи още Иван Гешев.

Главният прокурор отговори и на въпроси, свързани с публикациите на обвиняемия Васил Божков в социалните мрежи. На първо място Иван Гешев изтъкна, че главният прокурор се занимава с методическо ръководство и надзор за законност, т.е. определя стратегиите и визията за развитие на прокуратурата, а конкретните досъдебни производства са отговорност на конкретни наблюдаващи прокурори. „Прочетох в пресата, че Антикорупционният фонд е подал сигнал, дали е така, не знам, но ако са подали сигнал и стигне до мен, аз ще го разпределя. Такава е процедурата. Главният прокурор не провежда, не наблюдава и не въздейства на досъдебни производства. Горанов е разпитван по делото Божков един път, ако трябва ще го разпитат пак. Аз ръководя политиката, стратегията и тактиката на прокуратура. Антикоруционният фонд развиват теорията, че главният прокурор е всевластен и казват, че властта му трябва да бъде намалена, но тя, такава, не съществува, това е пропаганда. От друга страна ме сигнализират и искат да взема отношение по конкретен случай, това е шизофренно поведение и поредна серия, гледана няколко пъти. Подсъдимият Цветан Василев и обвиняемият Васил Божков се опитват да дестабилизират държавата, да пренаредят политическата система и донякъде успяват, защото в държави извън ЕС, като изключим САЩ и няколко други, процедурите по екстрадиция имат политически елемент, т.е. колкото и добре да си е свършила работата прокуратурата, в крайна сметка решението се взима от политиците. Българската прокуратура си е свършила работата и чака решението на Обединените Арабски Емирства“, заяви Иван Гешев и прикани подсъдимия Васил Божков, ако има нещо да каже, е „добре дошъл, ние сме част от ЕС, стандартите за правата на човека са най-високи в целия свят, смъртно наказание няма, така че не виждам, къде извън ЕС, има по-високи стандарти за правата на човека“, категоричен беше главният прокурор. Това информират от Пресцентър на прокуратурата.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!