BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Георг Спартански: Хората са прави да недоволстват, че има неравноправно третиране за винетките

„Републиканските пътища се поддържат с парите, събирани от винетките, а от тук нататък и от толтаксите и която Община счита, че може да ги поддържа с общински пари, то Общинският съвет взема решение, уведомява се АПИ и се отделят пари от бюджета за поддръжка и ремонт. Това обаче не е само да се кърпят дупки, а е и грижа за маркировката, за матинелите, рязане, косене около пътищата, снегопочистване и т.н.“ Така започна своя коментар днес кметът Георг Спартански по повод събраната подписка от жителите на три села около Плевен, които искат по примера на жителите на населени места около столицата, да не плащат за винетки, за да стигат до работните си места или да закарат децата си до училище в областния град.

„Трябва да си даваме ясна сметка, че няма как да не плащаме данъци, а да искаме да имаме добри пътища. Отделен е въпросът до колко ефективно се харчат тези пари. Аз лично не мога да си представя, че една кола за 365 дни няма да излезе примерно от чертите на Брестовец и няма да отиде до Ловеч, до Варна, до София. При това става въпрос за 97 лв. на година, което е горе-долу по 30 ст. данък на ден. Иначе хората са прави да недоволстват за това, че има неравноправно третиране – как за едни пътища може да се освободят от винетки, а за други не може. Но с неплащане на данъци няма да се реши нито един проблем в държавата“, подчерта още кметът.

Спартански бе категоричен, че бюджетът на Община Плевен няма възможност да поддържа тези републикански пътища. И постави другия въпрос – за алтернативата на първокласните пътища, където да не е нужна винетка и сподели, че не се сеща от къде трябва да мине например от Плевен до Гривица без винетка.

Има много неща, които трябва да се огледат и да бъде системата еднакво справедлива за всички, ангажиментът да е еднакъв за всички граждани, да няма привилегировани, заяви Спартански.

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!