BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Червен бряг – култура и стенописи – зад стени

Стенопис. Автор – проф. Пламен Вълчев.

Стените са от гипсокартон. И покриват стенописите на проф. Пламен Вълчев, правени през 1987/8 година по случай 20-годишнината на тогавашното ЦНСМ „Боряна”.

Уникални като техника и художествена стойност. Само че 30 години никой не е защитил тази уникалност с действия. Да я защити като културна ценност за града и неговата памет. За бъдещите поколения. Да я защити с документи и статут.

Никой – нито директори, нито отдели „Култура” /ако има такива/, нито институции.

От 15 години стенописите са скрити зад гипсокартон от наематели на помещението. Никой не е реагирал. После то е продадено, без да се включи в договорите за продажба клауза за стенописите. Сега собственикът, Банка ДСК, прави ремонт и се вдигна шум заради реалната опасност съвсем да се повредят стенописите. Слава Богу, че ръководството на тази банка е добронамерено и ще ги запази, макар и скрити зад гипсокартон.

Безхаберието на институции и управа разгневи местните творци, някои от тях живата история на „Боряна”. Фейсбук разпространи случката. Включиха се граждани, местната телевизия, учители, журналисти. Само местната културна администрация мълчи. Вероятно смята, че това е проблем на частни субекти.

Вероятно не знае, че една държава, един град се градят върху основи, които се наричат „култура”. Вероятно не са чували за тези стенописи и авторът им. А още по-малко за Дмитрий Лихачов. Който казва, че „Запазването на културната среда е не по-малко важно от опазването на обкръжаващата природа”.

Затова в Червен бряг има боклуци – битови и радиоактивни. Затова има емиграция. Затова има безработица и безпътица. Затова има панаирджийска цигания. Защото няма култура. Култура на вкуса, на ума, на познанието. Липсва ли това – липсва и държавническата култура на управление. Нещата се свързани. И естественият завършек от липсата на духовност е това –  стенописи и култура да стоят зад стени от гипсокартон.

Едно време са вграждали сянка на жена в строежа, за да е здрав. В Червен бряг са вградили зад гипсокартони уникални стенописи. Може това да направи културата в този град здрава, ако се вярва на легендите.

За предпочитане обаче е да вярваме на Джордж Оруел: „Невежеството е сила”

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!