BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Тръстеник отслужиха курбан за здраве и благодарност към Света Богородица

На Голяма Богородица в Тръстеник храмът „Свето Успение Богородично“ и тази година събра вярващите за тържествена литургия и курбан.

Повече от сто миряни от Тръстеник се стекоха на храмовия празник. Литургията бе съпътствана от палене на свещи за здраве и споменаването на имена на записали те се преди това. Накрая миряните вкусиха от курбана.

Всяка година курбанът се дава от един или повече енориаши от градчето, тази година те са четирима.

Хората дават курбан за здраве, за успех и защото искат да благодарят на Божията майка за помощта и“ – споделя протойерея Добринка от храма и продължава:

Обикновено не искат да се афишират, има други, които пък го приготвят. Тази година сам поп Стефан и ние цялата фамилия приготвяхме курбана – чорба и задушено овче ще има за всички. От София се прибраха семейството на дъщеря ни, от Плевен дойде семейството на сина ни и те готвиха цялата нощ. Сега хората са стотина, но е имало години и тройно повече тръстеничани да уважат празника. В нашия малък град има много вярващи и дано да се множат.“

Литургията приключи с думите на поп Стефан, който близо 20 години служи в храма:

Бъдете живи и здрави, обичайте се и почитайте Божията майка, тя бди над нас!“

Сред дошлите в храма бе кметът на града Методи Сирашки и директорката на гимназията Валя Велкова.

Снимки – Плевен прес

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!