Facebook

В Плевен откриват изложба по повод 120 години от рождението на Михаил Попов и Панчо Владигеров

Днес, 9 октомври, от 13:30 ч. Регионална библиотека „Христо Смирненски” ще представи изложба, посветена на 120 години от рождението на две имена, достигнали върховете на българската музикална сцена – плевенския оперен бас Михаил Попов и знаменития композитор Панчо Владигеров.

Михаил Попов –нашият знаменит съгражданин е роден на 21-ви септември 1899 г. Той е първият български бас от световна класа и един от големите вокални педагози в България. За повече от 40 години на сцената Михаил Попов се превъплъщава в близо 60 различни роли – драматични и комедийни от българския, славянския и западния репертоар. Отдава живота и таланта си изцяло на родната сцена.

Панчо Владигеров е роден на 13 март 1899 г. в Цюрих. Той е представител на така нареченото “второ поколение” български композитори. Един от основателите на Дружеството на българските компонисти “Съвременна музика” (1933 г.). Основоположник на редица жанрове в българската музика и на българската композиционно-педагогическа школа, възпитала цяло поколение млади композитори.
Като признание за огромната му роля за развитието на българската музикална култура, Владигеров е удостоен с всички най-високи държавни отличия.

Настоящата изложба ще представи музикални произведения на двамата творци, нотни издания, плочи, книги и статии за тях. Ще бъдат показани снимки от живота и творчеството на Михаил Попов и Панчо Владигеров, както и отзиви от музикални и културни дейци.

Източник: Плевен За Плевен

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!