BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Никопол се състоя възпоменателна церемония по повод 346 години от смъртта на Филип Станиславов

В Никопол се състоя възпоменателна церемония по повод 346 години от смъртта на Филип Станиславов. Организатор е НЧ „Напредък 1871“ в крайдунавския град.
На 8 август се навършват 346 години от кончината на един изявен висш български католически духовник и книжовник от XVII век Филип Станиславов . Tой е роден в никополското село Ореш в семейството на павликяни, приели католическата вяра. Получава образованието си в италианския град Лорето през 1608 г. със стипендия, отпусната му от Ватикана. От 1635 г. Станиславов започва да изпълнява раз лични мисионерски поръчения в поробените български земи, а също и на север от река Дунав.


През 1651 г. той съставя и отпечатва в Рим първата българска печатна книга на кирилица – т.нар. „Абагар“. В послеслова на това съчинение Станиславов с гордост заявява, че то е „съставено от българин за своя народ български“.
Духовникът е автор и на няколко текста с пътеписен характер, като „Описание на Северна България“, отпечатан през 1659 г. на латински език. Той е преведен на български език едва през 2012 г.

Снимки и информация: НЧ „Напредък 1871“

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!