BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ваня Делийска: „Звъника” трябва да живее и след мен

Ваня Делийска, диригент на хор “Звъника” към Център за работа с деца – Плевен. Снимка – Плевен прес.

Това може да каже човек надмогнал себе си като създател на нещо. Картина, музика, сграда, идея или книга. За такъв човек по-важно е оцеляването на създаденото, отколкото самия създател.

Такъв човек е Ваня Делийска. Създателката и диригентка на хор „Звъника”.  За нея и хорът ѝ е писано много. Но малко хора са я питали за стаени в душата ѝ мисли.

Намерихме Ваня Делийска в родното ѝ село Черни Вит. Посрещна ни в прекрасната си градина с изглед към Балкана.  Поговорихме на чаша кафе за нейната „Звъника”.

Ваня, стари познати сме и съселянки. Затова ще те питам нещо трудно. Можеш ли без „Звъника” ?

Много труден въпрос. Ти си първата, която ми го задава така директно.  Много пъти съм си мислила за това. Душата си съм питала дали мога. И не можех да си отговоря. Но Дора, дъщеря ми,, един път ми каза: „Мамо, ти без „Звъника” не можеш”. Това е.  Благодарна съм за възможността, която ми се даде, да работя до това време с моите прекрасни деца, които безгранично обичам.

Успя ли да предадеш на тези деца не само любовта си към музиката, но и към Балкана, към любимия Черни Вит ?

Вярата ми, че това е станало, е безпрекословна. Наистина вярвам, че това е станало. Връщаш ме към спомен от една тежка зима в Черни Вит, когато получих покана от кметицата на селото Цветослава Христова, да присъствам на тържеството по случай 3-ти март. Навън беше поледица и сняг, но отидох. Дадоха ми думата, говорих каквото чувствах. Накрая казах, че вярвам, че прозорците на нашите деди и бащи, отново ще светнат. Видях, че хората се развълнуваха, някои плачеха. След тържеството ме питаха наистина ли вярвам в това. А аз го вярвам това нещо.

Наскоро, с група от 20 човека от „Звъника” прекарахме една седмица незабравими дни в Черни Вит. На тръгване, преди да влезем в автобуса, направихме  финална снимка от престоя. Децата я пуснаха в интернет и са написали под нея: „Довиждане райско място”. Какво повече да кажа…

В какво друго е смисълът на „Звъника” ?

Това не ми е трудно  да коментирам. Защото тази тема наистина е много важна. Минаха 35 години  Трябва да отбележа, че бях поканена от Мария Мъркушева /хоров диригент, директор на бившия Център за художествена самодейност в Плевен, диригент на бившия хор „Катя Попова”, на хорова формация „”Алтерация”, на студентски хор към МУ – Плевен, б.а./, като вокален педагог в тогавашния пионерски хор към Центъра за работа с деца.. Усетих в себе си сила и възможност, и в един момент си казах, че искам да правя нещо отделно. Така се почна със „Звъника”. Тук искам да отбележа, че през всичките тези години съм имала подкрепата на общинските ръководства и на Центъра за работа с деца, за което съм им благодарна.

От самото начало си казвах, че моята основна цел не трябва да е тези деца да се занимават само с музика.. А че трябва да ги накарам  да имат обща цел. Да имат посока и стремеж в живота. Да могат да работят в екип. Освен това работейки в „Звъника” ще работим при определени правила.  И дисциплина. Тя за мен  е нещото, което ражда резултати. Но не грубата и креслива дисциплина, а тази, която уважава личността. На тези неща съм искала да ги науча през годините.

Оттук насетне, как ще бъде в условията на пандемия и предстоящ зимен сезон ?

Любимото ми време за планове е лятната отпуска. Тогава си обмислям нещата. На спокойствие и в Балкана. Така е и сега.

По време на онлайн обучението поставих доста задачи на децата и това се оказа успешно. Реших и направих нещо, което 2 години след участието на „Звъника” в „Шоуто на Слави”,  отлагах  Тези 11 красиви песни, които там трябваше да представим, какво ще се случи с тях като си заминат децата, с които ги правихме. Давайки си сметка, че работата в шоуто беше неистова. И аз няма да имам възможност да работа по този начин с децата. И им предложих, и те приеха, всяка една партия да я запишем по отделно. Но това е труден и нелен процес.  Решихме ние сами да си правим записите в репетиционната. Защото тези записи няма да имат публичност. Това беше част от работата ми онлайн по време на епидемията.

След отмяна на част от противоепидемичните мерки, тръгнахме на работа и си мислех за традиционния абитуриентски концерт. Той винаги е чакан не само от абитуриентите на „Звъника”, но и от плевенската общественост. Този концерт винаги е правен с много сценични ефекти, разнообразни форми и специален сценарий. Това обаче сега е невъзможно предвид обстоятелствата.

Затова ще се работи с камерни състави и солови изпълнения. Това си има и своите предимства.  Защото когато са по-малко деца, аз мога да бъда персонално по-взискателна.  Ще подготвя пиеси, които в камерен състав да предлагам  някъде.  И основно – със соловите изпълнения.  Така ч,е аз съм готова за тази обстановка.

Ваня Делийска. Снимка – Плевен прес.

Всяко нещо си има начало и край, знаеш го. След теб, как ще продължи да живее „Звъника” ?

Второ тежко нещо ме питаш. Ами няма да е лесно.  Затова защото чувството ми за отговорност, за дълг, отдаденост, любов към деца и природа са големи.  Чисто физически ми е трудно да си представя кой ще е решен по този начин да работи.  Но вярвам, че ще се намери изход  защото обратното би било много тъжно. И вярвам, че „Звъника” ще живее. И след мен.

Допихме си кафето мълчаливо,всяка с мислите си.Тя – за нейния хор, аз – за цветето звъника, което расте по черновитските ливади. Има 22 вида от него. Но само 5 са защитени по Закона за биологичното разнообразие.

Има много хорови формации в страната. Но „Звъника” е една. Не е защитена от разпад и забрава във времето напред. Важното е, че тези деца ще разберат един ден, че смисълът  да изкачват върхове е не за да може да ги види светът, а те да видят този свят.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!