BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

“Брикел” до медиите: Работници пред централата на “Да, България” в защита на дружеството

Снимка – Интернет

В редакционната поща на “Плевен прес” бе изпратено писмо от “БРИКЕЛ” ЕАД, което публикуваме без редакторска намеса. То гласи следното:

            Днес пред офиса на движение „Да, България“ се събраха група от работници и служители на „Брикел”, с намерението да връчат на представител на движението подписана Декларация, в която изразяват възмущението си от атаките, които получават от страна на Владислав Панев – съпредседател на “Зелено движение” и общински съветник в София от “Демократична България”.  Според работниците  на „Брикел” г-н Панев ги атакува безпричинно чрез многобройни публикации и снимки в социалните мрежи.

            Според работещите в комплекса димът от котела, който често бива коментиран, е нормално състояние на разпалване на въглищен котел, каквото разпалване се извършва и от останалите три централи в района,. Дошлите в София хора от колектива на предприятиято, считат, че непрестанните нападки  към „Брикел” водят до формиране на обществено мнение, носят негатив на дружеството и заплашват техните работни места.

Въпреки, че групата работници чакаше пред офиса  на движението, нито един от  намиращите се в сградата, не излезе, за да приеме тяхната декларация. За това, документът бе оставен пред вратите на „Да, България!“.

Подкрепата си към исканията на „Брикел” заявиха и синдикатите от КНСБ и КТ Подкрепа. Техни представители присъстваха на събитието и също бяха подготвили декларации.  

Към работниците от Брикел и синдикатите, се бяха присъединили и представители на няколко въглищни мини, за които Брикел е основен контрагент, на когото пласират произведената продукция.  От мините обясниха, че за тях затварянето на „Брикел” означава неизбежен бърз фалит и на техните дружества  и отправиха апел да се обърне повече внимание и на прилежащите дружества, които са силно зависими от работата на големи производители като „Брикел“.

            Исканията на „Брикел“ са свързани с осигуряване на възможност за конструктивен диалог и обединяване на усилията на дружеството за създаване на зелено производство на енергия с организациите и партиите, които традиционно защитават въпроси, касаещи екологията.

            „Считаме, че атаката е целенасочена и цели дискредитиране на „Брикел“ като структуроопределящо предприятие за отрасъла“ – каза Валентин Костадинов, председател на синдикалната организация към „Коул Енерджи“ към КТ Подкрепа.

Недоволните работници и граждани  заявиха, че са наясно, че извършването на зеления преход ще се случи! Считат обаче, че обществото и „Брикел” гледат в една посока. Всички те, като част от енергийния център на България, искат и търсят икономически и технически обосновано решение за чисто производство. Но също така е ясно, че е необходимо да се извърши  преход  към екологично производство на енергия. За тях моменталното затваряне на електроцентрали и рудници  не е преход. Те акцентират, че не това е политиката и на Европейския съюз и смисълът на Зелената сделка.

С декларацията, която адресират до всички жители на Гълъбово, движение „Да, България“ и „Зелено движение“, където членува Владислав Панев, си те  изразяват своята тревога от продължаващите злонамерени атаки срещу „Брикел“ и опитите за посегателство върху доброто име на сектора и търсят подкрепа в отстояване на истината срещу опитите на медиите да прехвърлят отговорността за нерешените и трупани с години  проблеми в сектора, към комплекса Марица изток.

            В декларацията си работниците на „Брикел“ пишат:

            „Моментът е много труден за българската енергетика. Изборът, който предстои във връзка с трансформацията на сектора в контекста на Европейската зелена сделка е решаващ за икономическото развитие на България. Застрашени са работните места на хиляди енергетици и миньори. Притеснително е, че ако не  успеем да реализираме благоприятно зелената трансформация от експортно ориентиран отрасъл с принос към БВП, сектор Енергетика ще претърпи сериозни щети“.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!