BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бизнесменът Милен Маринов: Когато обичаш – даряваш !

Музейна сбирка с. Черни Вит. Снимка – Плевен прес.

Това заяви Милен Маринов, председател на „Възраждане” – Червен бряг, по време на дарението, което направи в с. Черни Вит, община Тетевен. Изборът на дата за дарителския акт не е случаен. 15-ти август, Успение Богородично, когато се чества храмовият празник на църквата в Черни Вит, носеща името на Света Богородица.

За реализацията на дарителския акт заслуга има кметът на селото – г-жа Цветослава Христова, която съдейства да бъде отворена музейната сбирка, където се извърши дарението. То беше прието от председателя на черновитското читалище Илиан Христов. Същият благодари за жеста и разказа историята на музейната сбирка, експонатите в нея и даренията, които са направени през годините от различни хора, свързани житейски със село Черни Вит.

Милен Маринов обясни пред медиата, защо прави това дарение: „Заради детските ми спомени как тичах по ливадата, за къщата дето най-обичахме да ядем на чардака, и гората зад къщата, дето скитах.

Но най-много заради майка ми,  която  като ѝ е мъчно иска да дойде в Черни Вит, като ѝ е весело – пак. От нея знам колко е обичала баба си Пена, на която е кръстена. И още я обича. Знам, че майка ми е родена и расла в къщата в Дъскот, и знам колко плака като разбра, че е продадена.

С майка ми и баща ми не един път съм бил на трапезата на чичо Марин и леля Лалка. Много пъти са ме посрещали чичо Гошо и леля Мика от Дъскот.

От ляво на дясно: Илиан Христов – председател на читалище “Хр. Смирненски”, с. Черни Вит, Милен Маринов – дарител.

Заради всичко това реших да направя нещо, с което да се отблагодаря за преживените мигове, които съм имал тук. Заради наученото от майка ми и чичо Маринчо – да си знам корена. И аз го знам – черновитски е. И се гордея с него.”

Милен Маринов дари 9 диска с песните на Марин Иванов. Волята му е 1 да бъде за „леля Лалка”, съпругата на Марин Иванов, по 1 диск за кмета на селото, председателя на местното читалище, Ваня Делийска и Цветан Димитров, също черновитчени. Останалите дискове – за читалището в селото, за да бъдат на разположение на хората.

Милен Маринов дарява книгата “Записки по българските въстания”, изд. 1949 год. Снимка – Плевен прес.

Другото дарение е книгата „Записки по българските въстания” на Захари Стоянов. Ценното на тази книга е библиографската ѝ рядкост, тъй като е издание от 1949 година.  Другото ценно е предговора към изданието, написан от забравения днес автор Людмил Стоянов.

Най-емоционалното дарение, направено от Милен Маринов, е сукманът на прабаба му – Пена Гребенска.  Неупотребяван, ръчно шит, съхранен до наши дни. Волята на дарителя е този сукман да бъде изложен в експозицията на музейната сбирка, като съхранен артефакт от бита на хората в с. Черни Вит.

Милен Маринов дарява сукманът на своята прабаба Пена Гребенска. Снимка – Плевен прес.

На скромната церемония по дарението присъстваха членове на семейството, представители на кметството и читалището, приятели. Един от тях, д-р Костадин Костадинов, направи дарение 12 учебника „Родинознание 1 – 4 клас”, чийто автор е самият той. При връчване на дарението д-р Костадинов сподели: „Това е учебник, който съдържа исторически факти и събития, в повечето случаи премълчавани от официалната ни история. От този учебник децата не само ще научат за премълчавани исторически факти, но и ще се почувстват повече българи след прочетеното.”

Д-р Костадинов пожела част от учебниците да бъдат дарени на училището в селото, останалите – за читалищната библиотека. По 1 учебник получиха и присъстващите на мероприятието.

Снимка – Плевен прес.

На церемонията по дарителската акция присъства и бившият кмет на село Черни Вит – Цветан Димитров. Той не само показа, но и разказа историята и значението на уникалното „Зелено сирене”, което може да се прави само тук, заради особеностите на климата в този балкански край. Присъстващите опитаха 3 вида сирена с различен срок на зреене.

д-р Костадин Костадинов и Цветан Димитров по време на дегустацията на зеленото сирене в музейната сбирка на с. Черни Вит. Снимка – Плевен прес.

Срещата завърши с поет ангажимент от страна на Милен Маринов да помага и за в бъдеще на село Черни Вит, с каквото може – идеи, средства, дарения.. Защото, когато обичаш – даряваш.

А Милен Маринов обича Черни Вит.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!