BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Без кредитна ваканция за фирмите за бързи кредити

Снимката е илюстративна.

Ако сте взели бърз кредит от подобна фирма, няма да получите отсрочка за връщане на погасителните вноски.  Това е така защото очакваният временен мораториум по изплащането на заемите няма да засегне задълженията към фирмите за бързи кредити. Указанията на Европейския банков орган и  БНБ за отсрочка в условията на коронакризата, се отнасят единствено за търговските банки.

Посочените финансови институции подлежат на регистрация в БНБ, но не са обект на надзор и БНБ няма мандат за подобни действия спрямо тях”, информираг от централната банка.

По-голямата част от бързите кредити са едномесечни със средна стойност 400-500 лв., казват представители на фирмите за бързи кредити. Годишната лихва е малко под законово определения таван от 50%, което за месец излиза около 4%. 

Те изтъкват, че Закона за извънредното положение не прави разлика дали този, който не си плаща вноските, е загубил работа заради коронавируса, или продължава да работи. Заради това се очакват и много злоупотреби, изтъкват от фирмите.

Ограниченията в закона за извънредното положение създават измамно усещане, че длъжниците ще бъдат освободени от наказателни лихви и неустойки, предупреждават юристи. Лихвите за забава временно се спират, но ще бъдат търсени след приключване на извънредното положение.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!