BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Безопасна работа с верижни триони

Верижните моторни триони предимно се използват за рязане на дърва за огрев или друг тип дървообработка. Основно съществуват два вида – бензинови и електрически. Кой от двата е по-надежден и кога се използва единият и другият? Какви са особеностите на отделните вериги и как се работи с тях?

Кои верижни триони са по-надеждни: бензинови или електрически

Основната разлика между двете е в това, че бензиновите се задвижват от двутактов двигател с вътрешно горене, осигуряващ мощност около 1,5 до 5 kW. Електрическите се задвижват от електродвигател с мощност до 2,5 kW. Кога обаче се използва единият вид и кога другият? При употреба на верижния трион за краткотрайни рязания на тънки дърва или греди и при строителни дейности, електрическият вариант е много по-удобен.

Ако обаче ще използвате трион за продължително рязане на дебели дърва за огрев например, бензиновият модел е много по-подходящ.

Какво трябва да знаем за видовете вериги

Предимно моделите верижни моторни триони се делят на две – за напречно и надлъжно рязане на дървото. В първия случай, зъбците се заточват под ъгъл 25-35°, докато във втория – под ъгъл от 5 до 15°. Веригите за надлъжно рязане изключително рядко се използват за сметка на техните аналози за напречно разрязване. Последните са много предпочитани сред професионалните резачи на дърва и домашните майстори.

При избора е важно да обърнем внимание на стъпката на веригата – тя се измерва в инчове и се следи разстоянието между режещите звена или разстоянието между трите последователни закрепващи нита. Друг момент при подбора на подходящата верига за верижни моторни триони е нейната дължина и дебелина, които трябва да съответстват на шината.

Как се работи с тях

Както вероятно вече стана ясно, тези верижни моторни триони са невероятно мощни и бързооборотни и с тях трябва да се борави изключително внимателно. За работата с всеки от видовете се изисква здраво хващане на двете предвидени за това ръкохватки. Задната служи и за подаване на газта на двигателя. С държането на предната ръкохватка определяме устойчивостта на машината и нейното позициониране на мястото за рязане. Как обаче значително да намалим вероятността от изненадващи неприятни инциденти?

Експертите в областта дават следните препоръки за безопасна работа с моторен верижен трион:

  • Прочитане на препоръките за работа на производителя;
  • Не използвайте подобна машина при употреба на алкохол или при силна умора;
  • Препоръчителна е употребата на предпазни средства като ръкавици, прилепнали дрехи с дълъг ръкав и крачоли и очила;
  • По време на работа с машината заемете леко разкрачен стоеж и се уверете, че сте стъпили на здрава основа.

Много търговски обекти продават както електрически, така и бензинови модели, но най-евтините сред отделните видове са в онлайн магазина на Бриколаж.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!